Sari la conținut

Austria suspendă legea vaccinării obligatorii: „În prezent, această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”

Austria suspendă legea vaccinării obligatorii: „În prezent, această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”.

Guvernul austriac a suspendat legea privind vaccinarea obligatorie anti-covid la doar o lună de la implementare.

Legea a intrat în vigoare pe 5 februarie, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană  și care a stârnit o opoziţie puternică în rândul populaţiei austriece, potrivit Agerpres.

Austria suspendă legea vaccinării obligatorii: „În prezent, această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene a mai declarat că în acest moment nu vede necesitatea implementării obligativităţii de vaccinare, având în vedere că varianta Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta.

„Am decis să urmăm recomandarea comisiei de experţi” şi ”să suspendăm” aplicarea textului de lege, a anunţat Karoline Edtsadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene şi chestiuni constituţionale, într-o conferinţă de presă organizată la Viena.

„În prezent există multe argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”, a mai adăugat Karoline Edtstadler.

La rândul său, ministrul austriac al Sănătăţii, Johannes Rauch, a dezvăluit în cadrul aceleiași conferințe de presă că o nouă analiză a datelor de sănătate publică şi a aspectelor constituţionale ale acestei legi va fi realizată în următoarele trei luni, potrivit Reuters.

Legea vaccinării obligatorii prevedea amenzi între 600 și 3.600 de euro

Timp de câteva săptămâni, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a critica o măsură descrisă ca fiind radicală și neconstituțională.

Toţi rezidenţii cu vârste de peste 18 ani din această ţară cu 8,9 milioane de locuitori erau vizaţi de acea lege, cu excepţia femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi celor care puteau fi exceptate din anumite motive medicale.

Controalele privind respectarea legii urmau să înceapă la jumătatea lunii martie şi prevedeau amenzi cuprinse între 600 şi 3.600 de euro.

S-au ridicat voci pentru a revizui textul, în timp ce Austria a pus capăt majorității restricțiilor de sănătate la începutul lunii martie. Mai ales că măsura nu a făcut posibilă creșterea semnificativă a ratei de vaccinare, care este încă în jur de 70% din populație, adică sub nivelurile observate în Franța sau Spania.

Karoline Edstadler a spus că legea privind vaccinarea obligatorie ar putea fi din nou implementată la nevoie, dacă “situaţia epidemiologică se va înrăutăţi”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel