Sari la conținut

Anticorpi post-COVID: Cât timp ești protejat după recuperare și care este riscul de a te reinfecta?

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Un studiu efectuat în România, la Cluj și București, a examinat gradul de protecție al anticorpilor post-COVID după o perioadă lungă de timp. Astfel, cercetătorii au concluzionat că nivelul de anticorpi se modifică odată cu trecerea timpului. Care este riscul de reinfectare, în această circumstanță, și cât timp ești protejat după recuperare?

Un studiu demarat în august, anul trecut în Bucureşti şi Cluj, a examinat în faza a doua gradul de protecţie după o perioadă de timp mai mare de la depăşirea stadiului acut al bolii, respectiv de 180 de zile, pentru a observa evoluţia în timp a anticorpilor post-COVID, a explicat pentru RRA doctor Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog, citată de Rador.

Care este riscul de reinfectare și cât timp ești protejat de anticorpi?

„Iniţial am testat pacienţii care s-au prezentat la noi după vindecare. Majoritatea se aflau undeva la 40-50 de zile de la infecţie şi ulterior am vrut să vedem ce se întâmplă şi la şase luni de la trecerea prin boală. Din ce în ce mai puţini participanţi mai au anticorpi detectabili la şase luni de la trecerea prin infecţie, mai exact aproximativ 50% aveau anticorpi detectabili la şase luni.

Acest lucru sigur că ne poate arăta faptul că pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul infecţiei este posibil ca şi receptivitatea bolnavilor să crească. Creşte riscul de a se infecta din nou, practic”, explică doctor Teodora Ionescu.

Ce tip de imunitate este mai eficientă? Cea obținută prin vaccinare sau cea obținută natural?

„Sigur că şi imunitatea dobândită natural are avantajele ei. Pe de altă parte are şi numeroase riscuri şi este practic o loterie felul în care evoluează această infecţie. Nu poate fi anticipat, chiar dacă vorbim de persoane fără factori de risc sau persoane tinere, iar vaccinarea, din ce vedem noi în studiul acesta cel puţin, este cu atât mai indicată chiar şi la persoanele care au trecut prin infecţie.

Sigur, poate nu imediat după infecţie, poate lăsăm un timp ca răspunsul imun să se consolideze, dar având în vedere apariţia de noi tulpini, având în vedere scăderea în timp a titlului de anticorpi şi neputând să determinăm imunitatea aceea de lungă durată, probabil că vaccinarea este cea mai bună soluţie. Vaccinarea personalului, de exemplu, şi nu numai in unităţi medicale, în orice unitate este super benefică. Adică, scăderea ratei de infecţie este impresionantă şi s-a văzut lucrul acesta şi în Israel, şi în Marea Britanie, unde acoperirea vaccinală a atins nişte procente excelente şi s-a văzut imediat scăderea bruscă a ratei de infectare”, adaugă doctor Teodora Ionescu.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel