„Anticorpii au scăzut cu 90%, mai sunt sau nu protejat?” Medicul Valeriu Gheorghiță explică ce se întâmplă în această circumstanță

După câteva luni de la vaccinare, anumite persoane susțin că anticorpii au scăzut îngrijorător de mult. Cu toate acestea, experții în sănătate susțin că, deși anticorpii scad, acest lucru nu înseamnă că nu suntem încă protejați împotriva coronavirusului.

Nivelul anticorpilor scade treptat după vaccinare, respectiv boală. Acesta este un fenomen obișnuit care se întâmplă în organismul nostru după administrarea vaccinurilor. Totuși, acest proces nu determină și scăderea protecției împotriva virusului.

Mai suntem protejați dacă anticorpii au scăzut?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, explică ce se întâmplă antunci când nivelul anticorpilor scade și dacă mai suntem protejați împotriva coronavirusului.

„Scăderea anticorpilor este practic un fenomen natural pe care îl întâlnim după ce orice tip de vaccin, după ce tip de răspuns imun indiferent că vorbim de un răspuns imun după o boală sau repet după vaccinare, însă, acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei, pentru că, pe de o parte noi, când facem aceste analize obişnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei spy şi nu acei anticorpi neutralizanţi, care sunt de fapt importanţi pentru protecţie, pentru neutralizarea virusului, avem răspuns imun de tip celular şi mai avem ceva foarte important, răspunsul imun de memorie.

Practic, la reîntâlnirea cu microorganismul, în speţă cu virusul SARS-CoV-2, organsimul nostru produce într-un timp foarte scurt anticorpi”, explică medicul, potrivit Rador.

De aceea, o persoană vaccinată va manifesta o creștere a nivelului de anticorpi atunci când ia contact cu o persoană bolnavă.

„Sunt expuneri naturale pe care le facem şi care, practic, au rolul de a menţine, de a da răspunsul imun în mod natural. Dar, sigur că, persoanele vulnerabile, persoanele vârstinice pot să dezvolte forme simptomatice şi unii chiar pot să dezvolte, sunt situaţii rare în care chiar vaccinaţi fiind poţi să dezvolţi o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea, datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecţie de peste 90% faţă de riscul de internare şi faţă de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, adaugă medicul Valeriu Gheorghiță.

 

 

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

9 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

9 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

10 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

10 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

11 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic