marți, septembrie 21, 2021

Antihipertensiv cancerigen Valsartan, care a produs un imens scandal în SUA și despre care Doctorul Zilei scria în urmă cu o lună, a fost retras și din România.

Medicamentele care contin substanta activa

Valsartan, produse de Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, au fost retrase de pe piata din Romania inca din luna iulie, anunta ANMDM, precizand ca aceasta continea impuritati cu potential carcinogen. Prin urmare, sase produse au disparut din farmacii.

Conform Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), au fost identificate impuritati cu potential carcinogen cunoscute sub denumirea de N-nitrozodimetilamina (NDMA) in substanta activa Valsartan, fabricata de producatorul Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China. Astfel, produsele au fost retrase de pe piata din

Romania in luna iulie.

“Ca raspuns la atentionarea EMA (Agentia Europeana a Medicamentului), ANMDM a efectuat o analiza in vederea identificarii medicamentelor care contin Valsartan afectat, in vederea declansarii actiunii de retragere de pe piata din Romania, ca masura de precautie pentru protejarea sanatatii publice. (…) Conform concluziilor preliminare efectuate de catre EMA, asupra riscului aparitiei cancerului la pacientii care au utilizat medicamentele respective, (…) se estimeaza posibilitatea aparitiei unui caz de cancer in plus fata de riscul general la fiecare 5.000

de pacienti care iau medicamentele vizate cu cea mai puternica doza de Valsartan (320 mg) zilnic, timp de sapte ani”, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Astfel, au fost retrase de pe piata din Romania sase produse in componenta carora intra substanta. Medicamentele acestea erau prescrise pentru controlul tensiunii arteriale.

Desi evaluarile sunt in curs, autoritatile din statele Uniunii Europene au inceput deja retragerea de pe piata a medicamentelor din gama Valsartan produse de Zhejiang Huahai.

De asemenea,

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale recomanda pacientilor sa nu renunte la tratament fara consultarea medicului.

Ministrul Sanatatii spune ca va trimite controale in farmacii pentru a se asigura ca medicamentele nu vor mai ajunge la pacienti.

Ultimele stiri