Sari la conținut

Anunț de ultimă oră a Ministrului Muncii, privind pensiile: ce perioade au fost recunoscute ca vechime

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv
Ministrul Muncii, despre noua lege a pensiilor

Joi, 13 iunie 2024, Guvernul a aprobat, prin hotărâre, recunoașterea reciprocă între România și Statele Unite ale Americii a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie pentru cetățenii celor două state.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că „Executivul a aprobat modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări”.

Ce perioade au fost recunoscute ca vechime

Potrovit sursei citate, acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul său administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

„Pentru România, Acordul se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu”, a transmis Ministerul Muncii.

Un alt aspect important se referă la exportul pensiilor, respectiv la „facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată”.

Sursă foto: Facebook Ministerul Muncii și a Solidărității Sociale

Aspecte privind lucrătorii detașați

Acordul conține și dispoziții pentru a evita dublarea contribuției de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.

În ceea ce privește lucrătorii detașați, aceștia vor fi reciproc exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

„Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei Note în care statele îşi notifică reciproc prin canale diplomatice îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare”, a mai precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel