Sari la conținut

Anunț de ultimă oră! Nou tratament împotriva Alzheimer, avizat în America

alzheimer
Sursă foto: Getty Images / NY Post
Nou test pentru încetinirea bolii Alzheimer

Anunț de ultimă oră despre un nou tratament împotriva bolii Alzheimer. Alzheimer este o tulburare a creierului care erodează memoria și funcția cognitivă.

Poate afecta milioane de oameni și este a șaptea cea mai mare cauză de deces din SUA, scrie Smithsonianmag. Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) din SUA a avizat un nou tratament împotriva Alzheimer. Potrivit autorității, tratamentul sub formă injectabilă încetineşte evoluţia bolii.

Tratamentul trebuie să fie administrat în stadiul incipient

Totuși, tratamentul trebuie să fie administrat în stadiul incipient pentru a avea efect. FDA subliniază că noul tratament atacă aşa-numitele plăci amiloide. Ele se găsesc în creierul pacienţilor afectați. Aceste plăci se depun între celulele nervoase din cortexul cerebral şi întrerup conexiunile dintre neuroni.

Tratamentul ar urma să coste 32.000 de dolari pe an

Tratamentul ar urma să coste 32.000 de dolari pe an. Totodată, rămâne de văzut dacă sistemul de asigurări îl va finanța.

Noul medicament a încetinit evoluţia acestei boli degenerative.  În schimb, a provocat efecte secundare grave la câțiva pacienţi, în special hemoragii cerebrale.

Acesta este și motivul pentru care unii experți au criticat procesul prea rapid de aprobare.

Probabilitatea de apariție a bolii

Un studiu sugerează că persoanele cu două copii ale genei de homozigoți APOE4 au o formă genetică distinctă a bolii Alzheimer. Cercetarea indică necesitatea unor strategii de prevenire direcționate, studii clinice și tratamente, scriu oamenii de știință în lucrarea publicată în revista ”Nature Medicine”.

Oamenii de știință nu au înțeles pe deplin ce duce la apariția bolii. Dar au identificat câteva forme genetice de Alzheimer, inclusiv o formă cu debut precoce cauzată de mutații în trei gene, conform studiului.

Alte cazuri genetice sunt legate de sindromul Down. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu sindrom Down, în vârstă de 60 de ani, suferă de această boală.

O serie de variante genetice, inclusiv APOE4, au fost legate de un risc crescut. Totuși, în noua lucrare, cercetătorii sugerează că a avea două copii ale variantei APOE4 este mai mult decât un factor de risc. De fapt, ar putea fi o cauză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel