Sari la conținut

Anunțul autorităților: Stare de alertă epidemică, în România, din cauza gripei

Autoritățile au anunțat stare de alertă epidemică, în România, din cauza gripei. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat într-o conferință de presă că nu se declară, încă, existența unei epidemii de gripă în România. 

Conferința de presă organizată de ministrul Alexandru Rafila, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Decu, a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS.

Rafila a precizat că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Întrebat, în conferinţa de presă, dacă România se află în stare de alertă epidemiologică, Rafila a răspuns: „Da, aşa o să o intitulăm, pentru că aşa este formulată. Instrucţiunea se va referi la o stare de alertă epidemică”.

Autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național, pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate, în primul rând, școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii.

Printre acestea se numără realizarea unui triaj epidemiologic zilnic, acolo unde este posibil, dar și folosirea măștilor sanitare.

De asemenea, oficialii din Sănătate vor recomanda izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor, etc.

Toate aceste măsuri au caracter de recomandare, nu sunt obligatorii.

Pe de altă parte, autoritățile își propun să reactiveze vechile centre de evaluare COVID, în care de această dată ar urma să fie evaluate cazurile de gripă și viroze respiratorii.

Această măsură ar degreva camerele de gardă și unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, care, în prezent sunt supraaglomerate de pacienți cu simptomatologie gripală.

Oficialii din Sănătate se așteaptă, de asemenea, la o creștere a cererii de vaccinuri antigripale, în zilele următoare.

În acest sens, ar putea recomanda o redistribuire a stocurilor de vaccinuri gripale către cabinetele medicilor de familie care au mai multe cereri de vaccinare de la pacienții lor.

Cursurile şcolare vor fi reluate normal

Pe de altă parte, cursurile şcolare vor fi reluate normal şi nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea online, a anunţat Ministerul Educaţiei.

”Precizăm, înainte de toate, că şcolile se vor redeschide în condiţii normale şi nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid”, a transmis Ministerul Educaţiei după întâlnirea convocată de Ministerul Sănătăţii, la care a participat ministrul Ligia Deca însoţită de secretarul de stat Sorin Ion.

Sinteza declarațiilor ministrului Alexandru Rafila:

– O săptămână epidemică este săptămâna în care activitatea gripală este peste medie.

– În ultimele 3 săptămâni se înregistrează valori ce depășesc cu peste 20 % media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice.

– Este posibil ca în acest sezon, vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023.

– Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm pe un trend descrescător.

Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății

– Sunt măsuri recomandate. Le cunoașteți deja din pandemie, nu sunt diferite- Evitarea aglomerațiilor și eventual purtarea măștilor de protecție în spațiile aglomerate.

– Consultarea medicului de familie la apariția virozelor respiratorii.

– Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale.

Sinteza declarațiilor ministrului Educației, Ligia Deca

– Procesul educațional va reîncepe în 9 ianuarie. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri.

– Accentul trebuie pus pe prevenție.

– Realizarea triajului zilnic când elevii intră la școală sau grădiniță.

– Recomandăm, nu este obligatoriu, purtatea măștilor de protecție de cadrele didactice și, de ce nu, de elevi

– Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Unele unităţi medicale au restricţionat deja vizitele

Unele unităţi medicale au restricţionat deja vizitele pentru rude, potrivit News.ro.

Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.

Nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de gripă

Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat însă că bilanţul de joia aceasta ar putea arăta a treia săptămână de creştere consecutivă.

”În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic.

Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.

Spitalele restricționează vizitele la pacienți

Referitor la lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a precizat că de o lună poate fi observată o creştere mare a consumului de antitermice şi antiinflamatoare.

”Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie”, a completat ministrul Sănătăţii.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista medicamentelor pe bază de ibuprofen, paracetamol şi oseltamivirum (antiviral pentru gripă), potrivit pentru adulţi şi copii.

Pe de altă parte, unele unităţi medicale au decis deja să restricţioneze vizitele la pacienţii internaţi. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, măsura de suspendare a programului de vizite pentru rudele şi prietenii bolnavilor internaţi va intra în vigoare vineri, pe fondul creşterii accelerate a numărului cazurilor de infecţii respiratorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel