Sari la conținut

Anunțul dureros al fiicei lui Bruce Willis: Am vrea să vă anunțăm că iubitul nostru tată…

bruce willis
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Boal Bruce willis

Din cuprinsul articolului

Miercuri, familia lui Bruce Willis a anunțat că actorul, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat cu afazie și că se va retrage efectiv din actorie. Dar, potrivit L.A. Times apropiații au început să se îngrijoreze în legătură cu starea lui, de ani de zile. 

În perioada de dinainte ca Bruce Willis să fie diagnosticat cu afazie, o afecțiune care poate afecta capacitatea unei persoane de a comunica, actorul a făcut 22 de filme în patru ani. Dar în interviurile pentru un nou reportaj Los Angeles Times, o mulțime de oameni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a actorului, în această perioadă, presa raportând că el „a început să dea semne de declin cognitiv, în ultimii ani”.

Miercuri, fiica lui Bruce Willis a dezvăluit diagnosticul său printr-o postare pe Instagram: „Noi, familia, am vrea să le împărtășim susținătorilor extraordinari ai lui Bruce, că iubitul nostru tată s-a confruntat cu unele probleme de sănătate și a fost recent diagnosticat cu afazie, o boală care îi afectează abilitățile cognitive”, se arată în postare.

A continuat să anunțe că, din cauza stării sale, Willis se va retrage definitv din actorie. „Ca urmare a acestui fapt și cu multă considerație, Bruce se îndepărtează de cariera care a însemnat atât de mult pentru el.”

Ce este afazia

Afazia – sau vorbirea dificila – reprezinta o tulburare de limbaj aparuta ca o consecinta a leziunilor aparute in acea parte a creierului responsabila de intelegerea si exprimarea cuvintelor. In majoritatea cazurilor, leziunile cerebrale apar in urma unui accident soldat cu traumatisme craniene grave, a unui atac cerebral sau a unei tumori.Sunt descrise in prezent sase tipuri de afazie precum afazia lui Broca, afazia lui Wernicke, afazia globală sau cea legata de pierderea progresiva a limbajului, de regula pe masura ce se instaleaza dementa sau alte boli neurodegenerative. Toate interferează cu capacitatea de a vorbi și/sau de a înțelege cuvintele.

Persoana cu afazie intelege ceea ce i se comunica, insa este incapabila sa-si exprime propriile ganduri prin cuvintele potrivite, sa citeasca si sa scrie. Asadar, oamenii care sufera de afazie pot avea probleme de vorbire, de intelegere, de citire, de scriere sau cu adunarile, cu implicatii asupra vietii psiho sociale.

Simptomele afaziei

Simptomele afaziei difera in functie de zona afectata din creier, precum si de severitatea leziunii. De asemenea, manifestarile persoanei cu afazie depind de varsta si starea generala de sanatate, nivelul de educatie si de activitate intelectuala anterioara, precum si de promptitudinea si corectitudinea interventiei terapeutice si suportul familial.

Afazia poate crea probleme atat la nivelul intelegerii, cat si la cel al exprimarii. Printre simptomele specifice ale afaziei se numara:

Vorbirea in fraze scurte sau incomplete;
Folosirea unor cuvinte fara sens;
Pronuntarea gresita a cuvintelor;
Exprimarea intr-o ordine gresita a cuvintelor intr-o fraza;
Dificultatea de a intelege ceea ce spun cei din jur;
Interpretarea gresita a subtilitatilor de limbaj.
Unii oameni se pot recupera din afazie, dar dacă aceasta persista mai mult de 2 sau 3 luni, sunt mai putine sanse să se recupereze.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel