Sari la conținut

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

afazie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză a afaziei, o tulburare de vorbire de origine cerebrală.

Persoanele cu afazie au o capacitate redusă de a înțelege sau de a produce vorbirea sau limbajul scris.

Se estimează că 40% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral au afazie. Jumătate dintre ei prezintă simptome de afazie chiar și la un an de la atacul inițial.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki descoperiseră anterior că muzica cântată ajută la recuperarea limbajului pacienților afectați de accident vascular cerebral. Acum, cercetătorii au descoperit motivul efectului de reabilitare al cântatului.

 Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu AVC

Potrivit studiului, publicat în jurnalul eNeuro, cântatul repară rețeaua structurală a limbajului creierului. Rețeaua lingvistică procesează limbajul și vorbirea în creierul nostru. La pacienții cu afazie, rețeaua a fost deteriorată.

Un total de 54 de pacienți cu afazie au participat la studiu, dintre care 28 au fost supuși scanărilor RMN la începutul și la sfârșitul studiului. Cercetătorii au investigat efectul de reabilitare al cântării cu ajutorul cântatului în cor, terapiei prin muzică și exercițiilor de cântat la domiciliu.

 

„Pentru prima dată, descoperirile noastre demonstrează că reabilitarea pacienților cu afazie prin cântat se bazează pe modificări ale neuroplasticității, adică pe plasticitatea creierului”, spune cercetătorul universitar Aleksi Sihvonen de la Universitatea din Helsinki.

Conform rezultatelor studiului, cântatul a crescut volumul materiei cenușii în regiunile lingvistice ale lobului frontal stâng și a îmbunătățit conectivitatea tractului în special în rețeaua lingvistică a emisferei stângi, dar și în emisfera dreaptă.

„Aceste schimbări pozitive au fost asociate cu producția îmbunătățită a vorbirii a pacienților”, spune Sihvonen.

Cântatul este, de asemenea, un tratament foarte rentabil

Afazia are un efect larg asupra capacității funcționale și a calității vieții persoanelor afectate și duce cu ușurință la izolarea socială. Potrivit cercetătorilor, cântatul poate fi văzut ca o completare rentabilă la formele convenționale de reabilitare sau ca reabilitare pentru tulburări ușoare de vorbire în cazurile în care accesul la alte tipuri de reabilitare este limitat.

„Pacienții pot cânta, de asemenea, cu membrii familiei lor, iar cântatul poate fi organizat în unitățile de asistență medicală ca o reabilitare de grup, eficientă din punct de vedere al costurilor”, spune Sihvonen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel