Anxietate, atacuri de panică…? Iată o terapie eficientă

Cum scapi de anxietate cu ajutorul neurofeedback-ului, o terapie bazată pe neuroplasticitatea creierului. Apărută recent în România, terapia a dat rezultate…

Pandemia, războiul de la graniță, acum un nou val pandemic și perspectivele unei crize economice afectează sănătatea mintală a românilor. Tot mai mulți se prezintă la terapeuți cu anxietate și atacuri de panică.

Frica nejustificată, agitaţia permanentă, neliniştea sunt principalele sentimente care îi determină să caute ajutor.

Una dintre terapiile tot mai căutate pentru problemele de anxietate este neurofeedabck-ul. Este o terapie relativ nouă în România, dar în țările dezvoltate se practică de câteva decenii.

Aceasta se bazează pe neuroplasticitate, pe capacitatea creierului de a se modela, de a învăța să funcționeze la parametri optimi. “Numărul celor care apelează la neurofeedback pentru a rezolva problema anxietății este într-o creștere continua.

Simptomatologia le cauzează un disconfort atât de mare încât își dau seama că nu mai pot gestiona singuri situația și apelează la terapie”, a declarat, pentru Doctorul zilei Lidia Truică, master în neurobiologie și terapeut neurofeedback.

Anxietatea cauzează și insomnie

Dar cum definim anxietatea? “Dacă trăim o stare cronică de îngrijorare excesivă și vinovăție fără un motiv clar, suferim de o tulburare de anxietate.

Aceste tulburări apar adesea pe fondul depresiei. Tulburările de anxietate asociate cu frica includ atacuri de panică, fobii (precum teama de înălțimi, de animale sau de a vorbi în public) și tulburarea de stres posttraumatic.

Insomnia este, de asemenea, întâlnită frecvent la persoanele cu anxietate.

Or, lipsa somnului afectează serios funcționalitatea unei persoane. Fiziopatologia acestor tulburări este complexă, dar una dintre semnăturile sale definitorii este supraexcitarea comportamentală și fiziologică.

Interesant este că activitatea creierului legată de excitare poate fi modulată prin neurofeedback bazat pe electroencefalogramă (EEG neurofeedback)”, declară Lidia Truică.

Restabilirea comunicării între structurile creierului

Dar ce se întâmplă la nivelul creierului? Cum ajung oamenii să sufere de anxietate?

“Din punct de vedere neurobiologic, anxietatea este explicată printr-o perturbare a comunicării între amigdala cerebrală (responsabilă de emoții) și cortexul prefrontal implicat în funcțiile executive.

Printre aceste funcții se numără planificarea, luarea deciziilor, memoria pe termen scurt, exprimarea personalității, moderarea comportamentului social și multe altele.

S-a constatat că la pacienții anxioși apar modificări profunde anatomice, celulare și de conectivitate. Cum acționează neurofeedback-ul și de ce este eficient în cazul anxietății?

Prin plasarea electrozilor în cele două zone implicate în anxietate (pe lobul temporal, care este în legătură cu amigdala și în zona prefrontală) se poate restabili comunicarea dintre cele două structuri ale creierului.

Antrenamentele neurofeedback pe aceste zone elimină anxietatea. Sigur, mai sunt și altele implicate structure implicate și alte protocoale de lucru, acesta este doar un exemplu”, explică Lidia Truică.

Recent Posts

Actorul Florin Piersic ar putea fi transferat la un spital din Viena

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost mutat pe secția de terapie intensivă de la Institutul…

3 minute ago

Decizia IPS Teodosie în privinţa Sărbătorii Paştelui. Mesaj special pentru credincioşi

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a anunţat marţi ce decizie a luat în privinţa Sărbătorii Paştelui…

32 de minute ago

O mutaţie genetică rară poate duce la apariţia diabetului (STUDIU)

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Exeter au făcut o descoperire uimitoare privind riscul de…

o oră ago

Ce efect au micii asupra organismului? Prof. dr. Vlad Ciurea: Creierul se bucură, dar…

Mult așteptatul grătar cu mici de 1 Mai ar putea să ne provoace probleme de…

2 ore ago

ANM anunţă cât va ţine vremea rea: Vor fi averse torenţiale

ANM anunţă cât va ţine vremea rea. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat cât timp…

2 ore ago

Tragedie în Săptămâna Mare. Nepoată și bunică, decedate după ce au mâncat pește

Tragedie în România în săptămâna patimilor! Nepoata de doar patru ani și bunica ei au…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia