Sari la conținut

Apelul medicilor către autorități: „ Dăm hârtii pacienților să facă analize decontate, dar unde să le facă? Găsiți în București un furnizor care are fonduri pentru investigații decontate!”

Medicul de familie și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Daciana Toma, lansează un apel către autorități cu privire la serviciile medicale decontate. Acestea există doar pe hârtie, dar nu și „în viața reală”.

Potrivit medicului, situațiile în care pacienții au dreptul și primesc trimitere pentru analize decontate sunt omniprezente.

„Să obligăm autoritățile să pună la dispoziția pacienților ceea ce își asumă în contractul cadru (al CNAS – n.red.). Dacă eu am dreptul să fac aceste investigații, eu trebuie să găsesc undeva, în orașul unde locuiesc, fonduri. Căutați în București sau în orașul în care locuiți un furnizor care are fonduri să ofere servicii decontate!”

”Până găsește pacientul un furnizor care are fonduri, expiră biletul de trimitere. Și uite așa noi ne învârtim”

„Pe hârtie sigur că le avem, eu pot să dau pacienților pe hârtie. Dar unde să le facă?”, a declarat joi medicul Daciana Toma, în cadrul dezbaterii „Onco – Meet the experts”, organizată de Revista Politici de Sănătate.

Daciana Toma

„Haideți să ne uităm la pacienții cu risc de cancer pulmonar. Dar câți furnizori oferă radiografie pulmonară decontată?”, este exemplul dat de Daciana Toma, potrivit HotNews.

Potrivit medicului, la acest capitol „s-au făcut unele progrese, au apărut noi facilități, dar pe hârtie”.

Medicul Daciana Toma subliniază că „trebuie să facem demersuri pentru ca aceste facilități de pe hârtie să fie și în viața reală”.

Analize medicale de prevenție esențiale

Nici ecografia mamară, nici mamografia, nici testul Papanicolau nu fac parte din pachetul de prevenție
Românii au acces, teoretic, la un pachet standard de prevenție, analize pentru care medicul de familie poate da bilet de trimitere.

Medicul Daciana Toma atrage însă atenția că nici ecografia mamară, nici mamografia, nici testul Papanicolau – investigații vitale în funcție de vârstă – nu sunt incluse în pachetul de prevenție.

„A face ecografie, mamografie și Papanicolau, în funcție de vârstă, ar trebui să fie ca spălatul pe dinți. Sunt gesturi minime pentru a îți asigura sănătatea și viața, până la urmă, și nu ar trebui să existe „de ce?” ”, spune medicul.

Nu în ultimul rând, neasigurații nu au acces la servicii decontate, cu excepția vizitei la medicul de familie – pentru ei nici măcar nu se poate emite bilet de trimitere, cu toate că autoritățile s-au lăudat că aceștia se pot înscrie pe listele medicilor de familie deoarece prevenția în cazul lor înseamnă costuri mai mici decât să îi tratezi.

În plus, Daciana Toma vorbește și despre „birocrația inutilă” în care sunt îngropați medicii de familie, cei de la care multă lume se așteaptă să facă prevenție: „Lasă sistemul care nu funcționează, lasă cardul care nu funcționează. În ultimul an s-a schimbat de 3-4 ori formularul pentru concediu medical. Noi suntem în firea noastră?”

„Toți pun în cârca medicului de familie diverse lucruri, ca în cârca unui măgăruș. Dar ar trebui să mai și scoată din lucrurile inutile, nu se gândește nimeni”, a declarat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel