Din cuprinsul articolului
La 20 de ani de la înfiinţare, serviciul 112 a fost considerat de-a lungul timpului cea mai sigură şansă la viaţa a persoanelor aflate în situaţii de extremă urgenţă.
Operatorii au reuşit salvări miraculoase, dar au fost şi ţinta unor acuzaţii grave. Potrivit bilanţului de activitate pe 2023, jumătate din cele peste 10 milioane de apeluri primite au fost glume proaste sau alarme false.
Conform statisticilor oficiale, în cei 20 de ani de existenţă, dispeceratele 112 au primit peste 300 de milioane de apeluri de urgenţă, jumătate dintre acestea fiind făcute pentru serviciul de ambulanţă.
După cum transmite Antena 1, aproape un sfert dintre apelanţi a avut nevoie intervenţia poliţiei, în timp ce în 18% dintre apeluri oamenii au solicitat intervenţia pompierilor. Restul apelurilor au ajuns către Jandarmerie sau alte instituţii.
De-a lungul timpului, operatorii de la 112 au primit solicitări care mai de care mai bizare. De exemplu, un bărbat a avut nevoie de ajutor pentru a trata un cârcel, iar în timpul pandemiei, o persoană aflată în carantină la domiciliu a întrebat la 112 dacă poate ieși 3 minute în fața blocului.
Alte urgenţe bizare:
„O persoană de la magazin cumpără tot zahărul, vă rog un echipaj!”
„După ce am fost amenințat, am început să văd fantome prin curte”.
„Bărbatul meu nu vrea să își facă datoria de soț. Mă puteți ajuta?”
În două decenii, operatorii de la 112 s-au crucit când au auzit oameni care îi sunau şi cereau ajutor la cumpărături, sfaturi împotriva fantomelor sau soţilor care nu îşi fac datoria conjugală. Pe teren, pompierii alertaţi prin numărul de urgenţă au fost exasperaţi şi ei de alarme false. Aseară, un bărbat din Iaşi, care chemase ambulanţa, s-a gândit că medicii vin mai repede dacă mai dă un telefon la 112 şi spune că miroase a gaz în tot blocul.
Campion al apelurilor la 112 este un bărbat din Argeș, care a sunat fără motiv la 112 de 31.000 de ori într-un an. În 2023, dintre cele peste 10 milioane de apeluri, doar 53% au reprezentat urgențe, restul au fost alarme false.
Legea însă îi poate pedepsi aspru pe cei care apelează fără motiv numărul de urgenţă. Pentru alertarea fără motiv a autorităţilor, amenda este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Într-un interviu acordat exclusiv pentru SpyNews.ro, clarvăzătoarea Carmen Harra a făcut o serie de declarații…
Silviu Prigoană, cunoscutul om de afaceri și fost patron de televiziuni, s-a stins din viață…
Recalcularea pensiilor conform noii legi, aplicată din septembrie 2024, a adus o majorare pentru majoritatea…
La 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor avea parte de o nouă creștere de…
Horoscop 13 noiembrie. E o zi cu multe tensiuni și conflicte pentru nativii zodiilor Taur,…
Un condiment cunoscut și folosit în bucătăria globală de mii de ani, a atras atenția…