sâmbătă, octombrie 24, 2020

Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienți cu vârste mici având această boală în evoluție sau remisiune, a declarat  șeful secției de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic București, dr. Monica Dragomir.

Potrivit acesteia, aproximativ 200.000 de cazuri noi apar anual la nivel mondial, incidența fiind între 8 și 16 cazuri noi la 100.000 de copii.

Citește și:

“În România, în 2005, incidența era de 9,5 cazuri noi la 100.000 de copii. Cancerul la copil este o boală rară, el prezintă sub 2% din toate cancerele. Conform centrului nostru de statistică și datelor furnizate de forurile naționale, ar fi chiar sub 2% în România, undeva în jur de 1,5 — 1,6% din toate cancerele”, a precizat medicul oncolog, adăugând că, totuși, cancerul la copii este a doua cauză de deces la categoria de vârstă 4 — 15 ani în lume.

În funcţie de fiecare tip de cancer, semnele sunt specifice

Citește și:

O formă tumorală sau un ganglion este primul semn al unei tumori solide. În acelaşi timp, paloarea, astenia, scăderea ponderală sunt cele mai timpurii simptome care trebuie să ridice un semn de întrebare. Tumorile cerebrale pot fi recunoscute prin vărsături, cefalee, randament şcolar scăzut.

În aceste cazuri este nevoie de un RMN pentru un diagnostic sigur. Cancerul osos se poate recunoaşte prin prezenţa durerilor osoase, care de multe ori sunt considerate banale şi trec la administrarea de paracetamol sau nurofen. Dacă apar, nu trebuie neglijate.

Citește și:

Retinoblastomul (cancer la ochi) se manifestă prin apariţia unei pete albe la nivelul pupilei, dar şi prin tulburări de vedere.

Cancerul la copii nu poate fi prevenit şi poate să apară la orice vârstă. Dacă însă este depistat aproape de debut, se poate administra un tratament uşor, care să vindece boala.

Totuşi, cei care reacţionează bine la tratament trebuie urmăriţi pentru tot restul vieţii, deoarece cancerul poate apărea oricând.

Parteneri--