Sari la conținut

AȘA poți preveni majoritatea BOLILOR. Specialist: Durerea este semnul care îl trimite pe pacient la medic

Sursă foto: pixabay

Alexandru Ilie, fizioterapeut, a explicat la Antena 3 ce trebuie să facem pentru a preveni majoritatea bolilor. De reținut este că trebuie să ajungem la specialist înainte să resimțim durerea.

”Fizioterapia este o știință ce studiază stimulii pe care noi îi dăm organismului, stimuli care sunt fizici, au efect asupra corpului nostru. De aici ies o sumedenie întreagă de stimuli care pot apărea.

Fie că ne raportăm la lumină și ne referim aici la terapia cu laser de exemplu sau infraroșu, fie că vorbim despre terapii manuale precum masajul foarte cunoscut și apreciat de către toată lumea, fie că vorbim despre electricitate unde s-a făcut marea confuzie în România.

Aici avem un spectru foarte mare de curent de mică, medie și mare intensitate și frecvență, în funcție de ei apelând ulterior la nevoia pe care tu o ai. Și nu în ultimul rând despre exercițiul fizic, de mișcare, care și aceasta este un stimul.

”Fizioterapia este disciplina mamă”

Cu alte cuvinte ar fi cel mai bine de înțeles că fizioterapia este disciplina mama iar ulterior toți ceilalți, kinetoterapia, terapia manuală, terapia cu electricitate, sunt copiii pe care aceasta îi are.

Mi-ar plăcea foarte mult să se înțeleagă că vizita la un fizioterapeut nu trebuie să fie dependentă de un diagnostic.

Fizioterapia ar fi extrem de recomandată când nu ai o durere, când nu ai ajuns să manifești o durere, pentru că durerea este semnul care îl trimite pe pacient la medic. Ar fi bine să ajungi la fizioterapeut înainte de asta.

Fizioterapia ameliorează anxietatea și depresia

Dacă deja ai o patologie de data aceasta spectrul patologiilor este unul extrem, extrem de larg. Mergând din nou ușor în scop profilactic recomand tuturor celor care știu că suferă de depresie și anxietate să meargă la fizioterapie.

Pentru că este de departe cel mai bun mod de a reduce depresia și anxietatea, fie că face cineva un masaj, eu promit că gradul de depresie și anxietate se va reduce.

Dacă ne referim la mișcare, de data aceasta se știe foarte bine că hormonii, neurotransmițătorii responsabili de starea de bine, precum serotonina care este cea mai cunoscută, însă sunt mai mulți neurotransmițători care te fac să te simți bine. Cu alte cuvinte starea de depresie și anxietate este mult diminuată imediat.

Redă mobilitatea

Mai putem vorbi despre afecțiuni ale aparatului locomotor, despre dureri de spate și plaja foarte largă a acestora care poate porni de la hernia de disc și se poate duce până la diverse stări de contractură musculară incipiente sau reducerea mobilității.

Putem vorbi de ortopedie. Ori de câte ori avem parte de o entorsă, de o fractură mult mai gravă, atunci vom avea nevoie întotdeauna de recuperare medicală prin fizioterapie.

Extrem de recomandată pentru seniori

O altă categorie extrem de importantă și foarte puțin cunoscută sunt seniorii, oamenii care au peste 60-65 de ani, cărora le este extrem de recomandat să înceapă să viziteze un centru de fizioterapie sau să fac acele exerciții de fizioterapie dedicate lor tocmai pentru a reduce riscul de cădere. Riscul de cădere este principalul nostru inamic odată cu înaintarea în vârstă.

Părinții ar trebui să ducă bebelușii la fizioterapie

Mi-ar plăcea cu ocazia acestei emisiuni să spunem că este bine să mergem inclusiv în zona pediatriei. Copilul, de câteva luni, este extrem de recomandat să mergi cu el la un fizioterapeut să te învețe ca tu acasă să faci ulterior exercițiile prin care să te asiguri că are parte de o dezvoltare motrică fiziologică.

Adolescenții, probleme grave din cauza telefonului

Și bineînțeles în rândul adolescenților, care am văzut cu toții că petrec, pe lângă faptul că stau în bănci și acum școala online a fost încă un motiv de a sta prelungit în așezat, stau pe telefonul mobil foarte, foarte mult, fapt care conduce la o postură deficitară și care îmi aduce pacienți la 27-28 de ani cu hernie de disc. Ceea ce este devastator.

Fizioterapie la tine acasă

Din fericire, în România există și platforme de fizioterapie disponibile în momentul de față, la care oamenii pot accesa un specialist din propriul lor confort. Asta, de fapt, îți oferă platformele acestea.

O bibliotecă de exerciții sau chiar programe predefinite în care fizioterapeutul alege exact ce ți se potrivește și tu ai practic un centru de fizioterapie în propriul tău confort, la tine acasă.

Spectrul general de afecțiuni poate fi foarte mult tratat prin telemedicină iar urgențele medicale, acesta a fost mesajul meu în ultimul an și jumătate, să mergi la specialist în urgențe medicale.

Pentru că timpul pe care îl petreci în trafic, banii pe care îi ai de plătit, care nu sunt puțini și care sunt din nou un subiect de evitat, fac ca oamenii să stea departe și să amâne vizita la un specialist până în ultimul moment, până când, din păcate, fizioterapia să nu mai fie atât de utilă și atunci se apelează la intervenții chirurgicale iar ulterior viața pacientului este atât de perturbată încât, de multe ori ajungem la acel statut în care spui ”toată viața mi-am petrecut-o în durere sau ultimii 20 de ani i-am petrecut în durere”, a explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie la Antena 3.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: