Sari la conținut

Aspirina, posibil tratament pentru o formă agresivă de cancer de sân?

Aspirina este un posibil tratament pentru o formă agresivă de cancer de sân. Cercetătorii speră că acest medicament, foarte ieftin și disponibil pe scară largă, ar putea funcționa bine în cominație cu imunoterapia pentru pacienții cu cancer mamar triplu negativ.

În acest sens, o echipă din cadrul Christie NHS Foundation Trust, din Manchester, demarează un studiu clinic la care participă paciente diagnosticate cu cancer la sân triplu-negativ, după ce studiile pe animale au avut deja rezultate încurajatoare. Cercetătorii sunt de părere că impulsul este oferit mai degrabă de proprietăţile antiinflamatorii ale aspirinei decât de efectul său analgezic.

Aspirina este un posibil tratament pentru o formă agresivă de cancer de sân

Studiul, finanțat de programul Breast Cancer Now Catalyst, își propune să accelereze progresul în cercetare prin inovație și colaborare. Potrivit The Guardian, este primul studiu clinic care testează dacă aspirina poate face tumorile mai sensibile la imunoterapie la acești pacienți.

Concluziile în urma testelor de laborator au sugerat că aspirina poate face ca anumite tipuri de imunoterapie să fie mai eficiente împiedicând cancerul să producă substanţe care slăbesc răspunsul imunitar

Cercetarea este condusă de dr. Anne Armstrong de la Christie NHS Trust din Manchester și va testa avelumab, atât cu aspirină, cât și fără, înainte ca pacienții să aibă o intervenție chirurgicală și să facă chimioterapie.

 „Cercetările noastre anterioare au sugerat că aspirina poate face anumite tipuri de imunoterapie mai eficiente prin prevenirea cancerului de a produce substanțe care slăbesc răspunsul imun. Medicamentele antiinflamatoare precum aspirina ar putea deține cheia creșterii eficacității imunoterapiei atunci când sunt utilizate în același timp.

Încercarea utilizării unui medicament precum aspirina este interesant, deoarece este atât de disponibilă pe scară largă și ieftină de produs.

Sperăm că studiul nostru va arăta că, atunci când este combinată cu imunoterapia, aspirina îi poate spori efectele și poate oferi în cele din urmă o nouă modalitate sigură de a trata cancerul de sân”,  a declarat dr. Anne Armstrong, potrivit sursei citate.

Ar putea contribui la prevenirea şi a altor tipuri de cancer

Cancerul de sân triplu-negativ este un tip mai puțin frecvent, dar adesea mai agresiv de cancer de sân, care afectează în mod disproporționat femeile mai tinere și femeile de culoare. Circa 8.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ în Marea Britanie în fiecare an – un tip de cancer mai rar, dar deseori mai agresiv, care afectează în mod disproporţionat femei tinere şi de culoare.

Aceste tumori nu au receptorii pe care îi au alte forme de cancer la sân, ceea ce înseamnă că anumite medicamente, cum ar fi herceptinul, nu vor avea efect. Cu toate acestea, alte medicamente şi tratamente se pot dovedi eficiente.

Există dovezi potrivit cărora aspirina ar putea contribui la prevenirea şi a altor tipuri de cancer, precum şi la reducerea riscului răspândirii în organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel