vineri, septembrie 30, 2022

Astenia de toamnă: Simptome și cum poate fi prevenită această afecțiune care se instalează pe nesimțite, odată cu venirea toamnei. Ce trebuie să știm.

Este un tip de depresie ușoară care apare odată cu sezonul rece. Aceasta se manifestă prin lipsa de energie și cu o stare permanentă de tristețe. Astenia nu dispare ușor și afectează psihicul, de aceea trebuie luate măsuri pentru a nu se agrava depresia.

Te-ar mai interesa: Atenție! Picioarele umflate pot prevesti un infarc...

Totodată, este afectat sistemul imunitar, acesta fiind mai slăbit și vulnerabil în fața altor boli și afecțiuni. În plus, pot apărea stări de insomnie, depresie, lipsa de concentrare, dar și fluctuații ale apetitului.

Diagnosticul de astenie de toamnă se pune dacă apar aceleași simptome trei sezoane la rând și dacă acestea nu se ameliorează pe timpul verii.

Pentru că nu există un examen clinic în urma căruia să poată fi pus diagnosticul de astenie de toamnă, medicul curant va adresa diferite întrebări legate de istoria simptomelor pe care le resimți.

De asemenea, este posibil că medicul să te supună unui test de mișcare și eventual să iți solicite analize de sânge, notează Spitalul Buzău.

Te-ar mai interesa: Medic anestezist, acuzat de terorism medical! Un d...

Cine sunt cei mai afectați

Chiar dacă poate afecta toate categoriile de vârstă, cel mai adesea, persoanele care trăiesc în zone cu climă rece sunt mai afectate de aceasta. Urmează femeile, dar și persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani.

Care sunt semnele că suferim de astenie de toamnă? Ei bine, lista acestora este destul de lungă, iată care sunt principalele:

  • tristețe, sentimente de vină
  • anxietate, stres
  • schimbări bruște ale stării de spirit
  • letargie
  • insomnie
  • senzație de oboseală
  • lipsa apetitului
  • scăderea libidoului
  • pierderea energiei
  • lipsa de concentrare

Care sunt cauzele

Deși nu se poate spune că există cu exactitate o cauză a asteniei de toamnă, specialiștii susțin că ar fi produsă, în principiu, de lipsa de lumină naturală.

Te-ar mai interesa: Mustul, elixirul tinereții, bun pentru creier, ini...

De asemenea, poate să mai apară la unele persoane pe fond genetic. Substanțele neurochimice sunt foarte importante pentru stările noastre de spirit.

Melatonina este un hormon produs de creier în timpul nopții și care ajută la reglarea somnului, a temperaturii și a producerii celorlalți hormoni din organism.

Cantitatea de melatonina produsă de creier este foarte importantă. Persoanele care suferă de astenie produc mai multă melatonină decât au nevoie, fapt care le dereglează ceasul biologic și cauzează episoade depresive.

Te-ar mai interesa: Câștigător al premiului Nobel: Acesta este aliment...

Cum o putem preveni

Pentru că lumina naturală și soarele, în general, ajută foarte mult psihicul, este bine să petrecem cât mai mult timp afară. Plimbările prin parc sau oriunde sunt plante și natură sunt ideale.

Faceți mișcare câte 30 de minute pe zi, de cel puțin trei ori pe săptămână.

De asemenea, acordă atenție dietei. Include în meniul tău zilnic cât mai multe minerale și vitamine. Alimentația joacă un rol important pentru păstrarea energiei pe perioada sezonului rece.

Te-ar mai interesa: Cel mai nociv aliment pentru creier. Prof. dr. Vla...

Dacă nu s-a instalat deja depresia, și tratamentul asteniei de toamnă constă tot în mișcare în aer liber și alimentație. Dacă s-a agravat, trebuie să ne prezentăm la medic pentru un eventual tratament medicamentos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private