Atenolol 50mg, 20 comprimate AR

Compozitie

1 comprimat contine atenolol 50 mg si excipienti: amidon de porumb, celuloza microcristalina, talc, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal, polividona k

30.

 

Grupa farmacoterapeutica: beta-blocante selective

Indicatii terapeutice

– Hipertensiune arteriala.

– Profilaxia crizelor de angina pectorala ; este de ales in angina cronica stabila.

– Infarct acut de miocard.

– Aritmii cardiace: tahicardie sinusala, tahiaritmii supraventriculare, aritmii ventriculare; este de ales in aritmiile de patogenie simpatoadrenergica.

 

Contraindicatii

– Hipersensibilitate la atenolol sau la oricare din componentii produsului.

– Forme severe de astm bronsic si bronhopneumopatie cronica

obstructiva.

– Insuficienta cardiaca necontrolata terapeutic.

– Soc cardiogen si hipotensiune arteriala marcata.

– Bloc atrio-ventricular de gradul II si III, chiar asimptomatic.

–  Angina Prinzmetal (in monoterapie).

–  Boala nodului sinusal.

–  Bradicardie (< 45-50 batai/min).

–  Fenomene de tip Raynaud si alte afectiuni vasculospastice periferice, in forme severe.

–  Feocromocitom netratat.

–  Antecedente de reactii anafilactice.

–  Tratament concomitent cu sultoprida

(un neuroleptic) sau floctafenina (un analgezic).

 

Precautii

La pacientii cu angina pectorala tratamentul nu trebuie intrerupt brusc (aceasta poate determina tulburari de ritm grave sau poate precipita un infarct miocardic acut); dozele se reduc treptat; daca este necesar, se introduce un alt antianginos in aceasta perioada, pentru a evita agravarea anginei pectorale.

 

Interactiuni

Asocierea cu floctafenina este contraindicata; beta-blocantele inhiba reactiile cardiovasculare compensatorii in cazul socului sau hipotensiunii arteriale care pot fi produse de acest

analgezic.

Administrarea concomitenta cu sultoprida este contraindicata, datorita riscului tulburarilor de ritm cardiac, care pot fi produse de acest neuroleptic (efect bradicardizant aditiv).

Asocierea cu antiaritmice (amiodarona, propafenona, chinidina, disopiramida) poate determina tulburari de contractilitate, automatism si conductibilitate prin inhibarea mecanismelor simpatice.

Beta-blocantele reduc reactiile compensatorii simpatice cardiovasculare in cazul asocierii cu anestezice halogenate.

 

Administrarea concomitenta cu blocante ale canalelor de calciu (diltiazem,

verapamil) creste riscul deprimarii miocardice; asemenea asociatie obliga la multa prudenta si este contraindicata la bolnavii cu deficit de pompa cardiaca, bradicardie marcata   sau tulburari de conducere.

Atenololul mareste efectul medicamentelor antihipertensive; pentru antihipertensivele centrale (metildopa, clonidina, rezerpina) creste efectul bradicardizant si de incetinire a conducerii.

Antidepresivele triciclice, neurolepticele si baclofenul, administrate concomitent cu atenolol, cresc riscul hipotensiunii arteriale ortostatice.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si glucocorticoizii reduc efectul antihipertensiv al atenololului prin favorizarea retentiei hidrosaline.

Asocierea cu insulina sau antidiabetice orale impune dozarea glicemiei, eventual ajustarea dozei de antidiabetic (reactiile hipoglicemice sunt crescute si prelungite, simptomele vegetative ale hipoglicemiei sunt mascate).

Tratamentul cu beta-blocante trebuie intrerupt, daca este posibil, inaintea investigatiilor radiologice cu substante de contrast iodate datorita riscului reactiilor adverse severe.

Cimetidina creste concentratia plasmatica a atenololului   prin inhibarea metabolizarii hepatice a acestuia, marind riscul reactiilor adverse (de ex. bradicardie marcata).

Atenololul creste nivelul plasmatic al lidocainei prin diminuarea metabolizarii hepatice a acesteia, marind riscul reactiilor adverse cardiace si neurologice.

Inductoarele enzimatice (de ex. fenobarbital, rifampicina) scad nivelul plasmatic al atenololui prin accelerarea metabolizarii hepatice, micsorand efectele sale terapeutice.

Compusii de magneziu, aluminiu si calciu scad absorbtia digestiva a atenololului; se recomanda un interval de 2-3 ore intre administrarea acestor preparate si atenolol.

 

Atentionari speciale

Initierea tratamentului cu beta-blocante β1-selective la pacientii cu astm bronsic sau bronhopenumopatie cronica obstructiva trebuie facuta cu doze mici. Se recomanda efectuarea periodica a probelor functionale respiratorii in timpul tratamentului. Daca  apar crize de dispnee se pot administra medicamente bronhodilatatoare stimulante beta2-adrenergice.

La pacientii cu insuficienta cardiaca controlata terapeutic, tratamentul trebuie initiat cu doze mici, care pot fi crescute treptat sub supraveghere medicala.

In cazul aparitiei bradicardiei simptomatice (< 55 batai/min), doza de atenolol trebuie redusa.

Datorita efectului dromotrop negativ, beta-blocantele se vor administra cu prudenta la bolnavii cu bloc atrioventricular de gradul I.

Beta-blocantele β1selective pot fi administrate la pacientii cu angina Prinzmetal, dar numai in asociatie cu alte antianginoase.

Administrarea beta-blocantelor β1selective la pacientii cu tulburari vasculospastice periferice impune prudenta.

La pacientii cu feocromocitom, inaintea administrarii beta-blocantelor trebuie instituit tratament alfa-blocant, pentru a preveni riscul cresterii tensiunii arteriale.

La pacientii cu insuficienta renala doza trebuie adaptata in functie de clearance-ul creatininei.

La initierea tratamentului cu beta-blocante la pacientii cu psoriazis, trebuie sa se aiba in vedere ca au fost semnalate cazuri de agravare a bolii in timpul tratamentului.

La pacientii cu antecedente de reactii anafilactice severe, in special la substante de contrast iodate, precum si la cei aflati sub tratament de desensibilizare,  administrarea beta-blocantelor poate constitui un factor agravant si are efect antagonic fata de adrenalina.

Desi tratamentul cu beta-blocante micsoreaza riscul aritmiilor, ischemiei miocardice si al salturilor hipertensive, in timpul anesteziei generale impiedicarea reactiilor simpatoadrenergice compensatorii favorizeaza accidentele hipotensive. Atunci  cand  tratamentul beta-blocant nu poate fi intrerupt inaintea anesteziei (de ex. la bolnavii coronarieni), se recomanda protejarea fata de predominenta vagala prin administrarea de atropina; se vor evita anestezicele generale care deprima  inima.  Se  recomanda  informarea  medicului  anestezist  daca  pacientul  se  afla  sub tratament cu beta-blocante. Daca se impune intreruperea acestui tratament, o pauza de 48 de ore este suficienta pentru refacerea raspunsului la catecolamine.

In caz de tireotoxicoza beta-blocantele pot masca semnele cardiovasculare ale bolii. Sportivii  trebuie  atentionati  ca  atenololul,  ca  si  alte  blocante  beta-adrenergice,  sunt cuprinse in lista substantelor dopante.

 

Sarcina si alaptarea

Atenololul traverseaza bariera placentara. Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Experienta clinica nu a evidentiat efecte dismorfogene sau teratogene in cazul femeilor insarcinate aflate sub tratament cu atenolol.

Nou-nascutii  a  caror  mame  au  fost  tratate  antepartum  cu  atenolol     pot  prezenta hipotensiune arteriala, bradicardie, detresa respiratorie, hipoglicemie.

Beta-blocantele pot fi administrate in perioada sarcinii. Tratamentul in apropierea datei nasterii  impune  prudenta  si  supravegherea  atenta  a  nou-nascutului  (controlarea  frecventei cardiace si a glicemiei) in primele 3-5 zile de viata.

Beta-blocantele se excreta in laptele matern. Deoarece riscul bradicardiei si hipoglicemiei la sugar nu a fost evaluat, se vor lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Atenololul nu influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Doze si mod de administrare

Hipertensiune arteriala: tratamentul se incepe cu 1 comprimat (50 mg) o data pe zi, crescand dupa nevoie la intervale de 4-5 zile; doza uzuala este de 2 comprimate (100 mg) o data pe zi, de preferinta dimineata; la nevoie se poate creste pana la 4 comprimate pe zi. Atenololul poate fi asociat cu alte antihipertensive de ex. diuretice.

Profilaxia crizelor de angina pectorala: doza uzuala este de 1 – 2 comprimate o data pe zi. La nevoie doza poate fi crescuta la 4 comprimate pe zi.

Infarct miocardic acut: tratamentul se initiaza cu forme farmaceutice  injectabile; dupa 24 de ore se continua pe cale orala cu 100 mg pe zi (2 comprimate a 50 mg).

Aritmii cardiace: doza uzuala este de 1 – 2 comprimate pe zi.

La pacientii cu insuficienta renala – doza se ajusteaza in functie de clearance-ul creatininei sau creatininemie.

 

Atenololul comprimate se administreaza oral, de preferinta dimineata intr-o singura priza, cu o cantitate suficienta de lichid.

Dozele se pot ajusta in functie de frecventa cardiaca, care trebuie mentinuta la o valoare in jur de 60/minut.

 

Reactii adverse

Frecvent:  astenie,  extremitati  reci,   bradicardie  (uneori  severa),  tulburari  digestive

(gastralgii, greata, varsaturi, diaree), insomnie, cosmaruri.

 

Rar: intarzierea conducerii atrioventriculare sau agravarea blocului atrioventricular preexistent, insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala marcata, bronhospasm, hipoglicemie, sindrom Raynaud, agravarea claudicatiei intermitente preexistente, diverse manifestari cutanate (inclusiv eruptii psoriasiforme), prezenta de anticorpi antinucleari (exceptional  sindrom lupoid); asemenea fenomene sunt obisnuit reversibile dupa intreruperea tratamentului.

 

Supradozaj

Supradozarea atenololului provoaca bradicardie, ameteli, hipotensiune arteriala, dispnee, cianoza extremitatilor, lipotimie, convulsii.

In cazul ingestiei recente se fac spalaturi gastrice si se administreaza carbune medicinal. Pentru combaterea bradicardiei marcate, deficitului de pompa cardiaca si hipotensiunii arteriale severe se pot administra : atropina (1-2 mg intravenos), glucagon (10 mg intravenos lent, apoi perfuzie cu 1-10mg/ ora), izoprenalina (15-85 μg intravenos lent, eventual repetat, fara a depasi 300 μg) sau dobutamina (2,5-10 μg/kg si min in perfuzie intravenoasa).

In cazul decompensarii cardiace la nou-nascutii a caror mame au fost tratate cu atenolol se recomanda spitalizarea in sectie de terapie intensiva. Se poate administra glucagon 0,3 mg/kg; folosirea izoprenalinei si dobutaminei (in general sunt necesare doze mari) necesita supraveghere medicala atenta

 

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 20 comprimate.

 

Producator

ARENA GROUP S.A.

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

ARENA GROUP S.A.

Str. Stefan Mihaileanu nr. 31, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului

Noiembrie 2005