Sari la conținut

Atenție! Această poziție de somn îți distruge sănătatea

De ce nu e bine să dormi pe burtă. Un somn odihnitor este vital pentru sănătatea organismului. Nu întâmplător, lipsa somnului este asociată cu diverse afecțiuni ale inimii, obezitate, probleme ale memoriei, diabet și chiar demență.

În ceea ce privește pozițiile de somn, cea mai frecventă poziţie de dormit este cea pe o parte. 57% dintre subiecţii unui sondaj de opinie, relizat pe 2.000 de persoane, dorm în această poziţie. Apoi, 17% aleg să doarmă pe spate, 11% pe burtă şi restul respondenţilor spun că schimbă poziţia de dormit în fiecare noapte, în funcţie de cum se simt confortabil.

Fiecare poziţie de dormit prezintă avantaje şi dezavantaje, însă de departe cel mai nepotrivit este somnul pe burtă, care poate duce la apariţia durerilor de gât, tulburări digestive şi probleme respiratorii, inclusiv sforăit.

Iată, așadar, câteva motive pentru care nu este bine să dormi pe burtă!

Duce la diverse afecțiuni în timp

Probabil una dintre cele mai abordate poziții de somn, dormitul pe burtă nu este recomandat pentru a avea parte de o odihnă de calitate. Totuși, medicii recunosc că cei mai mulți oameni gravitează involuntar spre poziția de somn cu care s-au obișnuit și care îi face să se simtă cel mai confortabil.

Dormitul pe burtă face imposibilă menținerea coloanei într-o poziție sănătoasă și, mai mult, pune presiuni pe mușchi, ceea ce poate afecta nervii, provoca amorțeli și furnicături.

Provoacă dureri de spate, gât sau umăr

Dormitul pe burtă poate crește, de asemenea, riscul apariției durerilor de gât. Când dormi în această poziție, trebuie să-ți întorci capul într-o parte pentru a putea respira. Întoarcerea capului necesită răsucirea gâtul, așa că nu va mai fi aliniat cu restul coloanei.

Dincolo de durerile de spate și de gât, postura proastă de somn poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi dureri de cap și dureri de umăr sau braț.

În plus, această poziție de dormit afectează circulația sângelui.  De asemenea, dacă dormi pe burtă și mai și îndoi unul din genunchi, te poți trezi și cu dureri de șold.

Favorizează apariția ridurilor

Femeile ar trebui să fie îngrijorate şi pentru faptul că în această poziţie de dormit fermitatea sânilor are de suferit, iar ridurile faciale se formează mai repede, din cauza contactului prelungit al feței cu suprafața de dormit.

Somnul pe spate, cel mai sănătos

Medicii recomandă dormitul pe spate, acesta se pare că este cel mai sănătos. Dormitul pe spate previne durerile de ceafă, de spate și ajută la alinierea corectă a coloanei vertebrale. Chiar dacă dormitul pe spate nu îi avantajează pe cei care sforăie, este ideal pentru prevenirea ridurilor și coșurilor.

Cu toate acestea, somnul pe spate poate crește riscul de sforăit și de apnee în somn.

Dormitul pe o parte

Dacă sforăitul sau apneea în somn reprezintă o problemă, dormitul pe o parte poate fi cea mai bună poziție pentru tine. Merită să recunoaștem că somnul pe burtă poate reduce riscul de sforăit și de apnee în somn, deoarece această poziție de somn menține, în mod natural, căile respiratorii deschise.

Cu toate acestea, dormitul pe o parte oferă un efect protector similar și vine cu mai multe beneficii decât dormitul pe burtă. De exemplu,  poate ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac, a sforăitului și a durerilor de spate. Dormitul pe o parte este cea mai populară poziție de dormit.

Sfaturi pentru a reuși să schimbi poziția de somn

Schimbarea modului în care dormi poate fi dificilă. Dacă doresști să treceți de la dormitul pe burtă la dormitul pe o parte sau pe spate, există tehnici pentru a face trecerea cu succes. Poate fi util să folosești o pernă pentru a-ți antrena corpul să rămână în noua poziție de somn. Plasarea unei perne ferme sau a unei pături suplimentare pe fiecare parte a corpului te poate împiedica să te răsucești pe burtă, în timpul somnului.

De asemenea, trebuie să știi că schimbarea poziției de somn ar putea necesita și schimbarea pernei sau a saltelei. Cei care dorm pe burtă ar trebui să folosească o pernă subțire sau să doarmă fără pernă. În schimb, cei care dorm pe spate preferă adesea o pernă medie, în timp ce cei care dorm pe o parte au nevoie de o pernă mai înaltă, care să umple distanța dintre gât și marginea umărului. În comparație cu cei care dorm pe burtă cei care dorm pe spate și pe o parte preferă o saltea mai moale.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: