Sari la conținut

Atenție! Acest tip de pâine conține cei mai mulți aditivi. Mulți o preferă pentru că e ieftină, dar își pun în pericol sănătatea

Ce pâine e mai bună? În niciun caz cea mai ieftină de la raft, potrivit specialiștilor. Cea mai accesibilă pâine, adică cea la un leu 50, conține foarte mulți aditivi. Însă, prețul mai mare nu este neapărat un indicativ al calității. 

Specialiștii au comparat cea mai ieftină franzelă de pe piață, la un preț de 1 leu 50, și o pâine de 3 lei de la brutărie. La prima vedere, cea ieftină nu arată prea bine.  Alexandru Ciric, director general Institutul de Cercetare Alimentară a declarat, potrivit stirilekanald: „Și pâinea poate fi falsificată. Se pot adăuga aditivi, care ar menține-o proaspătă. Se pot adăuga și alte substanțe, ingrediente, care ar putea fi mai ieftine decât făina.”

Nu ne putem da seama de cât de toxică este o pâine până nu o tăiem. Nici măcar prețul nu mai este etalon al calității, spun specialiștii. În primul rând, ar trebui să cumpărăm pâine ambalată. Importantă este și greutatea franzelei. Alexandru Ciric, director general Institutul de Cercetare Alimentară: „O pâine foarte ușoară înseamnă că porii sunt foarte mari și cumpărăm aer.

Riscul alimentar transmis prin pâinea neambalată este destul de mare, să ne uităm la cât de ușoară este pâinea raportată la volumul ei.”

Pâinea s-a scumpit cu 20% față de anul trecut

Așa se face că, potrivit experților, o pâine curată costă cel puțin 8 lei. Mult prea mult decât își permit oamenii de rând care abia fac față scumpirilor în lanț.

Pâinea se află în topul alimentelor care s-au scumpit. Prețul este cu peste 20% mai mare față de anul trecut.

”Nu mai există franzela la 1 leu! S-a făcut 1 leu 70. În această brutărie, se vând aproxiamtiv 300 de franzele la 1 leu 50 pe zi. Sunt căutate în funcție de preț. Au crescut costurile. Noi încercăm să rezistăm, ne menținem pe linia de plutire”, a declarat patronul unei brutării.

Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană. În medie, un român mânăncă 82 de kilograme de pâine pe an.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel