joi, august 18, 2022

Atenție! Aceste animale de companie pot transmite virusul SARS-CoV-2 la oameni.

The Guardian citează un studiu potrivit căruia hamsterii de companie pot transmite COVID-19 oamenilor şi sunt sursa probabilă a unui focar recent al variantei Delta în Hong Kong.

Din păcate, studiul confirmă temerile că un magazin de animale de companie a fost sursa unui focar recent de Covid în orașul Hong Kong, în care au fost confirmate cel puțin 50 de persoane infectate și a dus la sacrificarea a peste 2.200 de hamsteri.

Te-ar mai interesa: Noi precizări despre pastilele cu iod. Rafila: Făr...

Cu toate acestea, virusologii au subliniat că, deşi comerţul cu animale de companie ar putea oferi o cale de răspândire virală, este puţin probabil ca hamsterii să reprezinte o ameninţare reală pentru proprietarii lor, astfel că aceştia nu ar trebui să fie răniţi.

În ciuda faptului că multe animale sunt susceptibile de a lua SARS-CoV-2 de la oameni, doar nurca s-a dovedit, până în momentul de față, capabilă să-l transmită în direcţia opusă.

Hamsterii sunt deosebit de vulnerabili la virus, aşa că au fost folosiţi pe scară largă ca model pentru studierea bolii.

Preocupările că micuţele animale ar putea fi capabile să infecteze oamenii au apărut pentru prima dată când un muncitor de 23 de ani de la magazinul de animale Little Boss din Hong Kong a fost testat pozitiv pentru COVID-19 pe 15 ianuarie, fiind primul diagnostic al oraşului cu varianta Delta după mai bine de trei luni. O femeie care a vizitat magazinul de animale a fost de asemenea infectată, iar alţi membri ai familiei ei au fost testaţi pozitiv în zilele care au urmat, notează AlephNews.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, avertisment despre pastila de iod: „Ro...

Ca răspuns, oficialii din domeniul sănătăţii publice au testat zeci de rozătoare atât de la magazinul de animale de companie, cât şi de la depozitul care le aprovizionează. Material genetic viral sau anticorpi au fost detectaţi la 15 din cei 28 de hamsteri sirieni, niciunul dintre aceştia neavând simptome evidente.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Konk au întreprins ulterior o secvenţiere suplimentară a genomului viral, care a dezvăluit că toţi hamsterii au fost infectaţi cu varianta Delta şi că virusurile lor aveau o strânsă legătură. Natura mutaţiilor a sugerat că transmiterea a avut loc de ceva timp (posibil de la jumătatea lunii noiembrie), hamsterii fiind importaţi de la un furnizor din Ţările de Jos în lunile decembrie şi ianuarie.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

„Atât rezultatele genetice, cât şi cele epidemiologice sugerează cu tărie că au existat două [evenimente] independente de transmitere a virusului de la hamster la om şi că astfel de evenimente pot duce la o transmitere comunitară în continuare”, a spus profesorul Leo Poon, virolog la Universitatea din Hong Kong, citat de The Guardian. „Importul de hamsteri a fost cea mai probabilă sursă de infecţie cu virusul”.

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Descoperirile evidenţiază posibilitatea ca virusul să se răspândească şi la alte specii de animale, oferind oportunitatea de a se dezvolta o nouă mutaţie. Prin urmare, cercetătorii subliniază „nevoia de conştientizare, supraveghere şi implementare a unor politici adecvate de carantină şi control pentru comerţul cu animale de companie”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private