duminică, mai 29, 2022

Certificatul verde, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Doar că, acest act are o limită a valabilității după încheierea schemei de vaccinare. Rămai fară certificat? Valabilitatea va fi prelungită? Ce spune ministrul Sănătății?

Atenție! De la 1 februarie nu mai poti intra nicăieri fără doza 3? Rafila: Trebuie să respecți REGULILE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, potrivit Mediafax, care este scopul acestei reglementări și cum va fi luată decizia în funcție de contextul epidemiologic.

Te-ar mai interesa: Scăpă de mucegai! Care este cel mai simplu și efic...

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că limitarea valabilității certificatelor verzi la 9 luni după încheierea schemei de vaccinare e valabilă doar pentru circulația în spațiul UE, iar introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică.

„Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi aplicat și în țara noastră, că și cetățenii români circulă în spațiul european”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Te-ar mai interesa: Cum decongelezi în mod corect alimentele? Ce se în...

Referitor la introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice, el precizează că decizia va fi luată în funcție de contextul epidemiologic.

„E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană. (…) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, conchide Rafila, conform sursei citate.

Te-ar mai interesa: Dementa: Mirosi asta? Semnul mirositor este semnif...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private