Sari la conținut

Atenție! Expunerea la lumină pe timp de noapte crește riscul de depresie cu 30%

Depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Expunerea la lumină pe timp de noapte afectează ceasul nostru corporal intern

Un nou studiu a descoperit că expunerea la lumină pe timp de noapte afectează ceasul nostru corporal intern, crescând riscul de boli mintale, în timp ce expunerea la lumină în timpul zilei reduce acest risc. Descoperirile oferă un mijloc simplu și eficient, non-farmacologic, de îmbunătățire a sănătății mintale.

Se știe că ritmul circadian, adică ceasul nostru corporal intern, reglează ciclurile de vigilență și somnolență, răspunzând la schimbările de lumină din mediul nostru. În timp ce alte indicii, cum ar fi exercițiile, activitatea socială și temperatura pot afecta ritmul circadian, lumina rămâne cea mai puternică influență. Tulburările de ritm circadian sunt o caracteristică comună a multor tulburări psihiatrice.

Prin urmare, expunerea la lumină este un factor de risc de mediu modificabil în bolile mintale. Pentru a investiga, cercetătorii de la Universitatea Monash au condus cel mai mare studiu din lume privind efectul expunerii la lumina diurnă și nocturnă asupra riscului de boli mintale. Studiul a fost publicat în  Nature Mental Health.

Expunerea la lumină pe timp de noapte crește riscul de depresie cu 30%

Cercetătorii au recrutat 86.772 de participanți adulți de la Biobank din Marea Britanie, care au fost examinați pentru expunerea lor la lumină, somn, activitate fizică și sănătate mintală.

Ei au descoperit că:

  • riscul de depresie a crescut cu 30%, la cei expuși la cantități mari de lumină pe timp de noapte,
  • riscul de depresie a scăzut cu 20%, la cei expuși la cantități mari de lumină în timpul zilei.

Modele similare au fost observate pentru comportamentul de auto-vătămare, psihoză, tulburare bipolară, tulburare de anxietate generalizată și PTSD.

Constatările au fost consecvente atunci când au luat în considerare factorii demografici, activitatea fizică, somnul, munca în schimburi, mediul de viață și sănătatea cardiometabolică.

„Descoperirile noastre vor avea un impact potențial uriaș asupra societății”, a spus Sean Cain, unul dintre coautorii studiului. „Odată ce oamenii înțeleg că tiparele lor de expunere la lumină au o influență puternică asupra sănătății lor mintale, pot face câțiva pași simpli pentru a-și optimiza bunăstarea. Este vorba despre a obține lumină puternică ziua și întuneric noaptea.”

Cercetătorii spun că viața modernă, în special lumina artificială și lumina de la dispozitive precum telefoanele, computerele și ecranele TV, ne-a încurcat ceasurile interne ale corpului, provocând modul în care creierul nostru a evoluat pentru a funcționa cel mai bine în timpul luminii strălucitoare a zilei.

„Oamenii de astăzi provoacă această biologie, petrecând aproximativ 90% din zi în interior sub iluminare electrică, care este prea slabă în timpul zilei și prea strălucitoare noaptea în comparație cu lumina naturală și ciclurile de întuneric. Este confuz pentru corpurile noastre și ne face rău”, a mai spus Cain.  

Descoperirile studiului demonstrează că evitarea luminii noaptea și căutarea luminii în timpul zilei pot fi o modalitate simplă și eficientă non-farmacologică de a îmbunătăți sănătatea mintală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel