vineri, iunie 2, 2023

Iodura de potasiu, medicamentul despre care se spune că ar putea oferi protecție în cazul unui accident nuclear, este contraindicat persoanelor sănătoase. Acesta ar putea face mai mult rău decât bine pentru oamenii care nu sunt bolnavi.

Frica pe care rușii au reușit să o stârnească, la nivel mondial, i-a făcut pe oameni să ia în considerare metodele de protecție în cazul unui accident nuclear. Aceștia au descoperit că iodura de potasiu ar fi medicamentul potrivit, însă contraindicațiile sunt clare! Persoanele sănătoase ar putea suferi mult în urma administrării acestui tratament.

Te-ar mai interesa: Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci piz...

Doina Cocriș, președinta Colegiului Farmaciștilor Suceava, a susținut pentru monitorulsv.ro. că oamenii întreabă tot mai des de acest medicament în farmacii, fără să știe ce implică adminitrarea acestuia.

De ce nu este recomandată iodura de potasiu persoanelor sănătoase?

„Farmaciile au avut în general stocuri mici, maximum 5-10 flacoane. Asta pentru că iodura de potasiu se eliberează numai cu prescripția unui medic. Ca să fiu mai explicită, acest tratament se prescrie la o persoană cu deficiență de iod, deficiență reliefaă din analize.

La o persoană sănătoasă, cu tiroida normală, o astfel de cură de iod poate determina afecțiuni grave. Este un avertisment serios, mai ales că datele științifice arată că iodura ingerată nu se mai elimină”, a explicat Doina Cocriș.

Te-ar mai interesa: Vitamine pentru slăbit. Stimulează metabolismul și...

Astfel, persoanele care iau în considerare administrarea medicamentului se expune unui risc foarte mare de a dezvolta afecțiuni grave.

De asemenea, în cazul unui accident nuclear, cantitatea de iodură de sodiu necesară pentru a preveni absorbția de iod radioactiv este mult mai mare decât cea regăsită în medicamentele obișnuite din farmacii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private