marți, mai 30, 2023

Efectele asupra sănătății cauzate de consumul de alimente care conțin reziduuri de pesticide pot fi: cancerigene, mutagene, reproductive, neurotoxice și imunosupresoare. De aceea, în Uniunea Europeană există un întreg sistem (autorizare și control al utilizării acestora) pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Este foarte important să fim foarte atenți atunci când mergem la cumpărături. Dr. Radu Țincu a explicat la Antena 3 cât de important este să spălăm cu simt de răspundere fructele și legumele pe care le consumăm.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...

„În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile.

Diversificarea

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor. Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe.

Te-ar mai interesa: Un stomatolog atenționează: „Nu știu câți dintre v...

De asemenea, trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp.

Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.

Sursă foto: Facebook Acasa La Maruta

Substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin

De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin.”, a spus medicul Radu Ţincu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa: Medic celebru, despre cel mai toxic produs pe care...

„De asemenea, trebuie să mai spunem că pot apărea alergii care pot să apară atât la nivel cutanat, dar şi la nivel respirator.

De exemplu, dacă am mâncat acum un măr stropit cu pesticide, nu vom avea ceva, pentru că vorbim de o expunere joasă de toxicitate.

Însă ceea ce îngrijorează lumea medicală sunt efectele pe termen lung, pentru că până la urmă discutăm de o amplificare a numărului de cancere.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Discutăm de o creștere a incidenței unor boli alergice în rândul copiilor, spre exemplu studiile ne arată că vârsta pediatrică este susceptibilă în fața toxicității pesticidelor, iar acest lucru este cauzat de faptul că cei mici nu au suficiente căi metabolice pentru a putea să elimine aceste pesticide.

Și, pe de altă parte, au o imaturitate la nivelul ficatului sau la nivelul sistemului nervos central, imaturitate care predispune la toxicitate.

Sunt câteva sfaturi pe care le putem aplica. În primul rând, vă spuneam să alegem divers și să alegem din mai multe zone ale globului. În al doilea rând, să spălăm foarte bine fructele și legumele.

Dacă discutăm de spălare, s-a dovedit în studii că spălarea sub jet de apă va duce la reducerea cantității de pesticide de pe suprafața acestor fructe și legume.

Dacă putem să le curățăm de coajă, acest lucru este indicat pentru că scade acumularea de pesticide de la nivelul cojii. Sigur că putem discuta și de efectele pozitive pe care aceste coji le au asupra tubului digestiv. Știm că ele conțin foarte multe fibre, dar trebuie să punem în balanță care este riscul și beneficiul, a mai spus medicul Radu Ţincu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private