Sari la conținut

Pericolul din farfurie: fructele și legumele cu cele mai multe pesticide. „Sunt unse cu fel de fel de chestii. Fuge apa de pe ele”

fructe sanatoase
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Deși sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente, experiții în alimentație trag un semnal de alarmă cu privire la nivelul pesticidelor utilizate de producători. Motivul? Să crească cât mai repede pentru a ajunge la raft și a rezista cât mai mult.

Merele, piersicile, ardeii şi, mai nou, afinele se află în topul produselor pentru care sunt folosite cantităţi mari de chimicale.

Cele mai multe substanţe nocive le conţin căpşunii. Apoi spanacul, varza, piersicile, perele şi nectarinele. În studiile făcute de cercetătorii americani mai regăsim merele, strugurii, ardeii, cireșele, afinele și fasolea verde. Practic, tot ce punem şi noi mai des pe masă.

Nu ştim clar în ce cantităţi, pentru că loturile de marfă importată sunt verificate aleatoriu sau în urma sesizărilor

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: „Noi avem o producţie de legume şi fructe aprilie-octombrie. Restul, jumătate de an, înseamnă numai importuri. Întâlnim picurători cu azot sau alte substanţe la rădăcina plantei care, de fapt, nu-şi ia din pământ necesarul, aşa cum îşi ia din România. De aici diferă şi gustul, calitatea, formele. În momentul în care dai aceeași formă, mărime roşiilor, merelor, este clar că ele sunt tratate”.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: „O persoană care consumă fructe şi legume ajunge să ingereze chiar şi zece pesticide. Asta arată studiile. Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, o substanţă care este folosită pentru a proteja plantele şi care a fost autorizată şi la noi în ţară. Numai că, utilizată în cantităţi mari, acest pesticid are efecte grave asupra sănătăţii”.

Şerban Damian, nutriţionist: „Din diverse surse putem să aducem o cantitate care să depăşească o anumită limită stabilită ca fiind toxică pentru organismul nostru. În prima fază, simptomele sunt nespecifice. Ne simţim un pic mai obosiţi, ne doare capul, avem o stare proastă, poate greaţă. Când cantităţile sunt mai mari, pot să apară simptomele unei intoxicaţii”.

Şerban Damian, nutriţionist: „Prin spălare cu apă călduţă se poate elimina până la la 80% din orice substanţă. Mai există metode, o soluţie slabă din oţet sau cu apă cu sare”.

La popul opus, printre fructele şi legumele care conţin cele mai mici cantităţi de pesticide se află avocado, porumbul, ananasul, ceapa, papaya, asparagusul, pepenele galben sau kiwi-ul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: