joi, mai 26, 2022

Atenție la cele 2 pericole din farfuria de Paște! Tudor Ciuhodaru: „Sunt toxice! Pot crea multe probleme de sănătate”

Cu doar câteva zile înainte de Paște, medicul primar de urgențe Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra celor pericole majore din farfurie. Este vorba despre vopseaua de ouă și la carnea de miel pe care o folosim de Paște.


Atenție la cele 2 pericole din farfuria de Paște! Tudor Ciuhodaru: „Sunt toxice! Pot crea multe probleme de sănătate”

Medicul ieșean recomandă folosirea doar a vopselelor certificate medicosanitar și achiziționate din magazinele specializate. Vopsirea sigură a oălor de paște se poate face cu ajutorul coloranților naturali, „prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc”.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

„2 pericole de Paști în fiecare farfurie: oul rău și mielul toxic. Vopseaua de ouă cumpărată de la colțul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive din cauza plumbului și oxizilor de metale: cupru, aluminiu și staniu.

Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului și pot contamina albușul sau gălbenușul, existând riscul declanșării unor toxiinfecții alimentare.

Recomandăm ca la vopsirea ouălor să folosiți doar substanțe certificate medicosanitar, achiziționate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiți coloranții naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

Alte riscuri sunt legate de vechime și mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuș, ca ouăle să fie foarte proaspete și să fie spălate înainte de utilizare”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.


Când este carnea de miel toxică

„Carnea de miel are valoare calorică ridicată și este considerată „toxică” în anumite condiții. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conținut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conținut ridicat de fier, zinc și carnitină, cu rol energetic dar și cantități mici de calciul, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă dar și conținutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Te-ar mai interesa: Schizofrenia: 3 mituri comune distruse!...

Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conținut și nu în ultimul rând, de proveniență şi conservare.

Conținutul ridicat de colagen bogat în oxipurine fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar „toxică” mai ales pentru pacienții cu gută, afecțiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai.

Te-ar mai interesa: Menopauza la bărbați: 6 simptome de luat în seamă....

Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme și pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conținutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecțiuni cardiovasculare, precum și cel de colici biliare și pancreatite.

Conținutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipație.

Te-ar mai interesa: 27 mai, Sfântul Ioan Rusul. Rugăciunea extrem de p...

Provenința și conservarea corespunzătoare impun verificarea existenței ștampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiției, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor și a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpărați miei doar din magazine autorizate, ce țin cont de regulile de igienă și păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade”, a mai spus medicul, potrivit DCMedical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private