Sari la conținut

Ce este guta? Cauze, simptome și factori de risc

guta

Din cuprinsul articolului

Guta este o formă de artrită care provoacă dureri puternice. Aceasta este cauzată de acumularea unei cantități excesive de acid uric în organism. Aceasta afectează mai ales bărbații și este asociată cu regimul alimentar al persoanei respective.

Guta se manifestă din cauza acumulării de acid uric în țesuturi și sânge. Acidul uric este rezultatul metabolizării alimentelor consumate si a degradării celulare, rezultat în urma descompunerii unor substanțe numite purine. Când această cantitate de acid uric depașește limitele normale, se formează mici cristale care pătrund în articulații și care provoacă durere articulară.

Guta – cauze

 • Hiperuricemie – principala cauză a gutei. Constă într-o producție prea mare de acid uric și acumularea sa în organism
 • Obezitatea și alimentația în care predomină carnea – un indice de masă corporală de peste 35 crește riscul de apariție a gutei cu până la trei ori
 • Excesul de alcool – consumul excesiv de alcool poate afecta procesul de eliminare a acidului uric; drept urmare, acesta se acumulează în organism și poate duce la apariția gutei.
 • Anumite medicamente sau tratamente medicale – diureticele tiazidice recomandate în hipertensiune, aspirina, niacina, imunosupresoarele (recomandate pentru ca organismul să tolereze un organ transplantat), precum și chimioterapia pot duce la apariția gutei
 • Unele boli – diabetul zaharat, hipertensiunea netratată, ateroscleroza și hiperlipidemia pot declanșa guta
 • Cauze genetice – în unele cazuri, guta poate apărea și pe linie genetică. În acest context, 60% din variabilitatea nivelului de acid uric este determinată genetic.

Factori de risc

Există o probabilitate mai mare de apariție a gutei în cazul persoanelor care au un nivel ridicat al acidului uric din organism. Mai jos sunt principalii factori de risc în apariția gutei, potrivit bioclinica.ro.

Dieta – persoanele care consumă des carne, fructe de mare și dulciuri îmbogățite cu zahăr din fructe au un risc mai mare de gută;

Vârsta și sexul – guta afectează mai ales bărbații cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani și femeile după menopauză;

Expunerea la plumb – persoanele care își desfășoară activitatea profesională în fabrici în care se prelucrează plumbul au un risc mai mare de apariție a gutei.

Simptome

În debutul său, guta nu are simptome, însă pe măsură ce acidul uric se acumulează la nivelul articulațiilor și țesuturilor, încep să apară primele semne. Mai jos sunt principalele simptome asociate gutei:

 • Căldură la atingere, durere, edem și sensibilitate la nivelul articulațiilor, mai ales ale degetului mare de la picior;
 • Pielea din jurul articulațiilor devine roșie-vineție;
 • Mâncărime în jurul articulațiilor;
 • Accentuarea disconfortului pe timpul nopții, iar apoi, reducerea intensității în următoarele 2-7 zile;
 • Dureri nocturne profunde, care te pot trezi din somn – durerea debutează brusc și devine sfâșietoare în câteva ore;
 • Descuamarea pielii după încheierea atacului de gută;
 • Febră și frisoane;
 • Dificultăți în funcționarea normală a articulațiilor – pe termen lung, poate apărea incapacitatea de mișcare a degetelor.

În cazul persoanelor cu gută recurentă, simptomele pot reapărea după o intervenție chirurgicală sau boala se poate croniciza. În cazul gutei cronice, simptomele sunt asemănătoare gutei obișnuite, însă durerea este mult redusă. Uneori, poate apărea inflamația lichidului articular, la nivelul genunchiului sau al cotului, iar afecțiunea poartă numele de bursită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel