Sari la conținut

Atenţie la medicamentele expirate! E lege! Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase şi populaţia va fi avertizată asupra acestui lucru.

Potrivit noii legislaţii, de la 1 ianuarie 2024, acest tip de medicamente provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Inscripţionare specială pe ambalaje

Legea promulgată mai prevede că prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare.

„Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private; menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: «MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE»; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte, decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028”, potrivit sursei citate de News.ro.

De asemenea, „orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase»”.

medicamente expirate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Conform legii, „în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului va modifica prin decizie Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completătile ulterioare, pentru a implementa prezentele modificări referitoare la avertizări în reglementările privind publicitatea la produse medicale, suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, respectiv reglementările privind anunţurile de interes public”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel