Sari la conținut

Atenție! O banală entorsă sau luxație netratată poate duce la artroză!

apa la genunchi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Entorsele și luxațiile trebuie să fie tratate corespunzător și, în unele situații, e nevoie și de recuperare. Altfel, se poate ajunge la artroză. 

Dr. Robu Laurențiu Cristian, medic specialist recuperare fizică și balneologie la clinica LEM Medical, ne-a explicat ce avem de făcut în cazul unor astfel de leziuni.

Doctorul Zilei: Ce este de făcut atunci când suferim o entorsă sau o luxație?

Dr. Robu Laurențiu Cristian: Tratamentul acut al luxațiilor (de exemplu, gleznă) include aplicarea de gheață și de bandaje comprensive la nivelul articulației lezate. În cazul unei tumefacții e important și elevarea membrului inferior pentru favorizarea circulației, cu o mobilizare precoce a pacientului. Se pot utiliza: cremă pe bază de diclofenac și injecții cu fraxiparină pentru prevenirea formării trombilor pe perioade mai lungi de imobilizare.

Exerciții de recuperare după entorse sau luxații

Doctorul Zilei: Cum evităm luxațiile și entorsele și cum prevenim recidiva?

Dr. Robu Laurențiu Cristian: Luxațiile nu le putem evita, dar le putem preveni prin exerciții de echilibrare și de tonifiere a mușchilor peronieri (de exmplu: entorsă a gleznei).

Doctorul Zilei: Recuperarea după o entorsă sau o luxație este dificilă? În ce constă recuperarea?  

Recuperarea este mai dificilă sau mai ușoară în funcție de gradul de leziune la nivelul articulației.

  • Gradul I e o simplă deplasare sau ruptură parțială a ligamentului;
  • Gradul II reprezinta o ruptura partiala sau completa a ligamentului, fara instabilitate;
  • Gradul III reprezintă o ruptură parțială sau completă, dar cu instabilitate. Recuperarea consta în reducerea/dispariția durerii și restabilirea normală a mobilității articulare.

Doctorul Zilei: În tratamentul unei luxații sunt necesare fizioterapia și kinetoterapia?

Dr. Robu Laurențiu Cristian: Da, sunt necesare când intensitatea durerii este crescută și avem reduceri importante a mobilității articulare.

Doctorul Zilei: Exercițiile pentru recuperare sunt diferite față de cele pentru întărirea musculaturii? Dacă da, care sunt?

Sunt exerciții pentru întărirea musculaturii, dar și pentru creșterea mobilității active și pasive la nivelul articulației lezionate.

Consecințe. Luxațiile și entorsele netratate pot duce la artroză

Doctorul Zilei: Entorsele și luxațiile netratate la timp pot cauza probleme mai grave. Care sunt acestea?

Dr. Robu Laurențiu Cristian: Luxațiile netratate la timp pot cauza durere cronică care nu cedează la tratament medicamentos și la procedurile de fizioterapie. Patologia cea mai importantă în netratarea la timp a luxațiilor este artroza și limitarea importantă a mobilitatii articulare.

Doctorul Zilei: Activitatea fizică este recomandată după o entorsă sau o luxație?

Dr. Robu Laurențiu Cristian: Dupa vindecarea completa a luxației (lipsa durerii, tumefacției) activitatea fizică este recomandată cu începerea graduală a utilizării articulației în cauză și fără  o revenire completă/maximală la activitățile cotidiene.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel