Sari la conținut

Atenție! O simplă infecție a gingiilor poate provoca o boală de inimă mortală. Explicația specialiștilor

O simplă boală a gingiilor numită parodontită poate provoca o gamă largă de probleme dentare, inclusiv sângerarea gingiilor și pierderea dinților. Potrivit experților de la Universitatea Hiroshima, inima poate fi implicată în probleme mult mai grave în alte părți ale corpului.

Într-un studiu publicat pe 31 octombrie în JACC: Clinical Electrophysiology, echipa a descoperit o corelație semnificativă între parodontită și fibroză atrială, cicatrici la un apendice al atriului stâng al inimii care poate duce la o bătăi neregulate ale inimii numită fibrilație atrială, într-un eșantion de 76 de pacienți cu boală cardiacă.

Atenție! O simplă infecție a gingiilor poate provoca o boală de inimă mortală. Explicația specialiștilor

„Parodontita este asociată cu o inflamație de lungă durată, iar inflamația joacă un rol cheie în progresia fibrozei atriale și în patogeneza fibrilației atriale”, a spus primul autor Shunsuke Miyauchi, profesor asistent la Centrul de servicii de sănătate al Universității din Hiroshima.

Miyauchil este, de asemenea, afiliat la Școala Absolventă de Științe Biomedicale și Sănătății a universității.

„Am emis ipoteza că parodontita exacerbează fibroza atrială. Acest studiu histologic al anexelor atriale stângi a urmărit să clarifice relația dintre starea parodontitei clinice și gradul de fibroză atrială”.

Apendicele atrial stâng au fost îndepărtate chirurgical de la pacienți, iar cercetătorii au analizat țesutul pentru a stabili corelația dintre severitatea fibrozei atriale și severitatea bolii gingivale. Ei au descoperit că, cu cât parodontita este mai gravă, cu atât fibroza este mai gravă, ceea ce sugerează că inflamația gingiilor poate intensifica inflamația și bolile inimii.

Cercetătorii japonezi vor să promoveze participarea specialiștilor dentari la managementul fibrilației atriale

„Acest studiu oferă dovezi de bază că parodontita poate agrava fibroza atrială și poate fi un nou factor de risc modificabil pentru fibrilația atrială”, a spus autorul corespondent Yukiko Nakano, profesor de medicină cardiovasculară la Școala Absolventă de Științe Biomedicale și Sănătății a Universității Hiroshima.

Potrivit lui Nakano, pe lângă îmbunătățirea altor factori de risc, cum ar fi greutatea, nivelul de activitate, consumul de tutun și alcool, îngrijirea parodontală ar putea ajuta la gestionarea cuprinzătoare a fibrilației atriale.

Cu toate acestea, Nakano a avertizat că acest studiu nu a stabilit o relație de cauzalitate, ceea ce înseamnă că, în timp ce boala gingiilor și gradele de severitate ale fibrozei atriale par conectate, cercetătorii nu au descoperit că unul duce definitiv la celălalt.

„Sunt necesare dovezi suplimentare pentru a stabili că parodontita contribuie la fibroza atrială într-o manieră cauzală și că îngrijirea parodontală poate modifica fibroza”, a spus Nakano.

„Unul dintre obiectivele noastre este să confirmăm că parodontita este un factor de risc modificabil pentru fibrilația atrială și să promovăm participarea specialiștilor dentari la managementul cuprinzător al fibrilației atriale. realizarea acestei serii de studii poate aduce beneficii pentru mulți oameni din întreaga lume.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel