Sari la conținut

Cafeaua, mai mult decât energizant: reduce inflamația și previne declinul cognitiv

ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de ceai seara

Deși pentru unii cafeaua nu este altceva decât un impuls de cofeină, o doză rapidă de energie, mulți alții prețuiesc gustul distinct al cafelei și beau o versiune fără cofeină.

Cu toate acestea, oameni nu realizează că cafeaua conține sute de compuși bioactivi, uleiuri, taninuri, vitamine și minerale care joacă un rol pozitiv în cogniție și longevitate. Unii dintre acești compuși sunt îndepărtați din cafea în timpul procesului de decofeinizare, afectând calitățile medicinale ale băuturii.

Cafeaua reduce inflamația celulară și protejează împotriva bolilor neurodegenerative

Mulți dintre compușii naturali din cafea transmit proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene în studiile pe animale. Unii compuși previn cicatrizarea țesuturilor.

Datorită acestor proprietăți, cafeaua poate preveni declinul cognitiv și poate avea un efect pozitiv împotriva altor boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Cercetările arată că unele dintre proprietățile medicinale ale cafelei sunt aduse la viață în timpul reacțiilor chimice care au loc în timpul prăjirii. Boabele de cafea prăjite sunt bogate în antioxidanți lipofili și lactone ale acidului clorogenic, care oferă proprietăți neuroprotectoare.

Proprietățile medicinale ale cafelei depind de tehnicile de preparare, de compoziția fiecărei specii de boabe de cafea, de modul în care sunt cultivate și de cât timp sunt păstrate. De exemplu, doi compuși din cafea – kahweol și cafestol – oferă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acești compuși sunt specifici cafelei, dar sunt prezenți numai în varietățile de cafea nefiltrate (de exemplu, espresso și cafeaua de presa franceză).

Cofeina naturală din cafea joacă un rol sinergic în mediarea efectelor pozitive ale celorlalți compuși și acționează ca un antagonist al receptorilor de adenozină și joacă un rol critic în activarea tuturor celorlalți compuși din boabele de cafea. Consumul crescut de cafea a fost legat de niveluri mai scăzute de amiloid seric.

Cu alte cuvinte, cafeaua reduce inflamația din organism, reducând semnalele metabolice asociate diabetului și prevenind alte boli asociate cu deteriorarea oxidativă.

Compușii din cafea îmbunătățesc comunicarea neuronală și previn moartea celulelor neuronale

Cel mai abundent compus antioxidant din cafea este un polifenol numit acid clorogenic (CGA). Ca tratament independent în culturile celulare, CGA îmbunătățește expresia enzimei antioxidante NQO1, prevenind moartea celulelor neuronale, potrivit naturalnews.com

Cafeaua decofeinizată conține încă alcaloizi și polifenoli fără cofeină care oferă beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, studiile arată că procesul de decofeinizare elimină până la 60% din CGA. Unul dintre metaboliții CGA este acidul cafeic.

Studiile in vivo pe șobolani arată că acidul cafeic îmbunătățește învățarea și memoria într-o manieră dependentă de doză. Un studiu a fost realizat pe 38 de adulți (cu vârste cuprinse între 50-69 de ani) cu probleme legate de memorie.

Un grup a primit o băutură fortificată cu CGA o dată pe zi timp de șaisprezece săptămâni. Celălalt grup a primit un placebo pentru aceeași perioadă de timp. La încheierea studiului, grupul care a consumat CGA a arătat îmbunătățiri în procesarea informațiilor și viteze de răspuns mai rapide decât grupul placebo. Grupul CGA a avut niveluri crescute de apolipoproteină A1 circulantă și transtiretină. În boala Alzheimer, indivizii prezintă de obicei niveluri scăzute ale acestor biomarkeri.

După cofeină, al doilea cel mai abundent alcaloid din boabele de cafea este trigonelina. Șobolanii care sunt tratați cu trigonelină prezintă o reducere a citokinelor inflamatorii. Există dovezi că trigonelina promovează interconexiunile neuronale, ameliorând demența.

În studiile de modelare moleculară, trigonelina întrerupe formarea agregatelor de amiloid, protejând celulele împotriva stresului oxidativ. Cafeaua oferă mai mult decât un plus de energie. Prin reducerea inflamației, protejarea împotriva stresului oxidativ și promovarea comunicării neuronale, cafeaua servește ca un medicament natural care poate preveni declinul cognitiv.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel