marți, iunie 6, 2023

Atenție! Obiceiul nociv din timpul somnului care poate duce la probleme grave de sănătate.

Aproximativ 15% din populație scrâșnește din dinți în timp ce doarme. Problema este deosebit de comună la tineri. Se crede că presiunea adesea imensă exercitată asupra suprafețelor dinților și asupra maxilarelor cauzează diverse probleme de sănătate dentară și poate duce, de asemenea, la dureri în mușchii maxilarului și dureri de cap.

Te-ar mai interesa: Semnul de cancer esofagian care apare după masă. A...

Obiceiul nociv din timpul somnului care poate duce la probleme grave de sănătate!

Acum, cercetătorii austrieci au descoperit că anumite forme și locații ale dinților ar putea duce la probleme ale articulațiilor temporomandibulare ca urmare a bruxismului.
Echipa de la Clinica Universitară de Stomatologie a Universității de Medicină din Viena a investigat dacă bruxismul în somn are un impact negativ asupra structurilor articulației temporomandibulare (ATM).

Cercetarea lor, publicată în Journal of Advanced Research, s-a bazat pe teoria conform căreia combinațiile specifice de formă și locație a dintelui în timpul șlefuirii au o influență asupra sarcinii mecanice asupra articulației temporomandibulare și pot fi astfel considerate un factor de risc pentru tulburările TMJ.

Te-ar mai interesa: Avertismentul experților: Cea mai mortală boală in...

Studiile au fost efectuate folosind un model computerizat de ultimă generație al regiunii masticatorii, care include structuri osoase, cartilajului și musculare. Astfel de modele computerizate pot fi folosite pentru a investiga întrebările de cercetare atunci când studiile directe asupra pacienților nu sunt fezabile din motive etice.

Subiectul cercetării a fost interacțiunea a doi factori care coincid în fenomenul bruxismului. Prima dintre acestea este forma dintelui afectat, mai exact unghiul de înclinare al cuspidului dentar care este în contact cu numărul său opus în timpul șlefuirii. Al doilea este locația contactului cu dintele (așa-numita fațetă de uzură) în timpul unei mișcări dinamice de șlefuire, care a fost luată în considerare de echipa de cercetare.

Te-ar mai interesa: Ce este cancerul rectal și cum se diferențiază de ...

Scrâșnirea nocturnă a dinților poate afecta articulațiile temporomandibulare

Studiul a simulat efectele șlefuirii laterale asupra primului molar și asupra caninului cu șase înclinări diferite ale fațetelor de uzură, rezultând un total de 12 scenarii simulate.

„Rezultatele noastre arată că atât înclinarea, cât și locația fațetelor de uzură au o influență asupra rezistenței sarcinii mecanice asupra articulației temporomandibulare”, a spus liderul cercetării Benedikt Sagl, potrivit bitemagazine.com.au.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie. Se anunță o sumă mare și neaștep...

„Cu toate acestea, s-ar părea că factorul decisiv este abruptul fațetei de șlefuire. Cu cât dintele este mai plat, cu atât este mai mare încărcarea articulației și, prin urmare, cu atât este mai mare riscul unei tulburări TMJ.”

În schimb, dacă cuspizii dentari implicați în bruxism au un unghi de înclinare mai abrupt, încărcarea articulară calculată a fost mai mică, chiar și cu aceeași „forță de șlefuire” (forța de bruxare).

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

Vor fi efectuate acum cercetări suplimentare, împreună cu investigații clinice, pentru a stabili dacă această constatare poate fi încorporată în dezvoltarea intervențiilor terapeutice pentru bruxismul în somn.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private