Sari la conținut

Atenție! Postul te poate îngrășa. Ce alimente te ajută să slăbești

post
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce ne ingrasam in post

Din punct de vedere alimentar, postul presupune reducerea porțiilor mari de mâncare, care te fac să te simți plin, dar și renunțarea la proteina animală: carne, lapte, ou. Deși sună simplu, în realitate poate fi foarte complicat.

De cele mai multe ori, în urma unei astfel de perioade cu restricții alimentare, cei mai mulți oameni câștigă ceva kilograme, în loc să le dai jos.

Dacă nu ești atent, postul te poate îngrășa

Ca orice alt tip de dietă, alegerile alimentare corecte în Post pot duce la slăbire sau pot menţine greutatea optimă. Însă, în aceeaşi măsură, alegerile neinspirate pot duce la îngrăşare, fenomen remarcat de experţii în nutriţie. Dar haideți să vedem ce e de făcut pentru a evita un plus de greutate nedorit.

În timpul postului, cei mulți dintre noi pică în capcana carbohidraților simpli, adică a celor care ne îngrașă. Printre acești carbohidrați simpli se numără zaharurile, pâinea albă, cartofii, pastele, orezul și dulciurile. Aceste alimente sunt primele asupra cărora ne năpustim când ne este foame.

Dar carbohidrații trebuie consumați doar în cantități limitate. Pentru că dimineața mâncăm pâine cu zacuscă, la prânz cartofi prăjiți sau orez și seara paste, e de înțeles faptul că ne îngrășăm.

Un alt pericol pentru silueta în timpul postului îl reprezintă înlocuitorii vegetali. De pildă, pateul vegetal, cașcavalul vegetal și orice înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, în mod abuziv, nu numai că te îngrașă, întrucât sunt bogate în grăsimi și sodiu însă sunt și extrem de nesănătoase.

Alimente care te ajută să slăbești în timpul postului

  • Alimente bogate în proteine

Principalul motiv pentru care va este foame în permanență dacă țineti post este lipsa proteinelor. Multe persoane nu consumă aportul necesar de proteine în această perioadă, iar organismul are de suferit. Așadar lintea, fasolea, mazărea, quinoa ori migdalele sunt indicate, potrivit tvrinfo.ro.

  • Legume cu frunze verzi si leguminoasele

Legumele verzi conțin fibre dietetice din belșug, așa că vor menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.

  • Fructe

Pofta de dulce vă va da bătăi de cap în timpul postului și, în loc să consumati dulciuri de post cu indice glicemic foarte mare, mai degrabă mâncați fructe pentru a vă satisface pofta.

  • Nuci

Nucile sunt alimente bogate în grăsimi care conțin și proteine, fibre și alți compuși vegetali care ajută la sănătatea cardiovasculară.

Sunt chiar și gustări excelente, deoarece conțin cantități echilibrate de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Studiile au arătat că, consumul de nuci poate ține la distanță sindromul metabolic și chiar poate susține pierderea în greutate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel