Sari la conținut

Nucile din Grădina Edenului. Beneficiile incredibile pentru sănătate ale fisticului și de ce să-l consumi cât mai des

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile fisticului pentru sanatate

Beneficiile incredibile pentru sănătate ale fisticului. Se crede că fisticul a apărut acum mii de ani, devenind unul dintre cei mai vechi arbori din lume care au supraviețuit de-a lungul timpului.

Fisticul ar fi fost chiar una dintre nucile pe care Adam le-a adus cu el pe pământ, din Grădina Edenului, cealaltă fiind migdala.

Există legende care spun că Regina din Saba a hotărât că fisticul este alimentul monarhilor. Mai mult, ea a declarat ilegală cultivarea acestuia de către oamenii de rând și a decis ca toate culturile de fistic să devină proprietate a curții regale.

Fisticul, aurul verde al planetei

Dar fisticul este mai mult decât o gustare delicioasă; sunt o putere nutrițională. Aceste nuci verzi mici, numite „aurul verde al planetei”, au fost consumate de secole și sunt preferate în multe bucătării din întreaga lume.

Ceea ce e sigur este faptul că nucile de fistic sunt fructe foarte hrănitoare. Conțin câteva vitamine, minerale esențiale și grăsimi sănătoase, care sunt necesare organismului.

Sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care ajută la menținerea sănătoase a diferitelor organe ale corpului. Au în ele luteină și zeaxantina, ambele fiind bune pentru ochi. Acestea pot proteja ochii de daunele luminii albastre și de degenerescența maculară.

Ceilalți antioxidanți prezenți în ei sunt polifenolii și tocoferolii și aceștia ajută la protejarea organismului de bolile de inimă și cancer. Au și luteină și zeaxantina, ambele fiind bune pentru ochi. Acestea pot proteja ochii de daunele luminii albastre și de degenerescența maculară.

Dincolo de gustul lor încântător, fisticul oferă o serie de beneficii pentru sănătate care le fac un plus inteligent în dieta ta.

Fistic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile incredibile pentru sănătate ale fisticului

Sănătate bună a inimii: Fisticul are beneficii ascunse pentru sănătate. Sunt o alegere sănătoasă pentru inimă. Sunt pline de grăsimi mononesaturate, care sunt grăsimile „bune” care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău. În plus, conțin antioxidanți, cum ar fi luteina și zeaxantina, care promovează sănătatea cardiovasculară. Consumul regulat de fistic poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă.

Ajută la gestionarea greutății: Contrar credinței populare, fisticul poate ajuta la pierderea în greutate. În ciuda faptului că sunt bogate în calorii, sunt o gustare sățioasă care poate ajuta la gestionarea poftei de mâncare și la reducerea aportului zilnic de calorii, deoarece combină fibre, proteine și grăsimi sănătoase. În plus, deoarece decojirea fisticului încetinește consumul, promovează o alimentație atentă.

Sănătate intestinală bună: Fibrele alimentare, care sunt esențiale pentru o sănătate digestivă optimă, sunt prezente în cantități bune în fistic. Conținutul ridicat de fibre al fisticului facilitează mișcările intestinale regulate, previne constipația și hrănește bacteriile intestinale bune. Sănătatea generală, inclusiv sprijinul sistemului imunitar și gestionarea stării de spirit, este corelată cu un stomac sănătos.

Controlează nivelul zahărului din sânge: Datorită indicelui glicemic scăzut, fisticul crește nivelul zahărului din sânge mai treptat decât alimentele cu indice glicemic ridicat. Sunt astfel o opțiune bună pentru oricine este îngrijorat de nivelul zahărului din sânge. Consumul regulat de fistic poate ajuta la reducerea creșterii glicemiei și la reducerea incidenței diabetului de tip 2.

Bogat în nutrienți: Fisticul este o putere nutrițională, oferind o gamă largă de vitamine și minerale esențiale. Sunt deosebit de bogate în vitamina B6, care este crucială pentru sănătatea creierului și funcția nervoasă. În plus, fisticul conține minerale importante precum potasiul, magneziul și fosforul, care joacă un rol vital în menținerea sănătății generale.

O sănătate mai bună a ochilor: Luteina și zeaxantina, doi antioxidanți găsiți în fistic, sunt cunoscute că beneficiază de sănătatea ochilor. Acești compuși ajută la protejarea ochilor de razele UV dăunătoare și la reducerea riscului de degenerescență maculară și cataracte legate de vârstă. Includerea fisticului în dieta ta poate contribui la păstrarea vederii pe măsură ce îmbătrânești. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel