Sari la conținut

Atenție! Primul simptom al colesterolului ridicat lovește două zone ale piciorului 

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome colesterol ridicat

Primul simptom al colesterolului mărit lovește două zone ale piciorului. Dacă observați tulburări ale picioarelor poate semnala că un colesterol ridicat vă îngusta arterele. Colesterolul mărit de obicei nu are simptome prezente.

Cu toate acestea, nivelurile constant ridicate pot da naștere la complicații.

Dacă acumularea de colesterol începe să vă provoace îngustarea arterelor, este posibil să observați câteva modificări la nivelul piciorului. Acest proces este cunoscut oficial sub numele de boala arterială periferică (BAP).

Primul simptom al colesterolului ridicat lovește două zone ale piciorului 

Unul dintre primele simptome ale bolii arteriale periferice pe care le puteți experimenta este o durere sau o crampă în mușchii picioarelor atunci când mergeți” explică The Circulation Foundation (CF).

Potrivit CF, aceste senzații apar cel mai frecvent în mușchiul gambei, dar pot apărea și în mușchii coapsei sau feselor. Boala arterială periferică este o „problemă comună”, notează organizația de caritate, dar va provoca simptome sau probleme doar la un sfert dintre acești oameni.

De fapt, mulți oameni cred în mod eronat că acest lucru este doar o parte a îmbătrânirii, dar nu există niciun motiv pentru care o persoană altfel sănătoasă ar trebui să experimenteze dureri de picioare.

Prevenirea este mai bună decât vindecarea

Pentru a evita riscul de BAP și alte complicații, este vital să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră cardiovasculară. Menținerea nivelului ridicat de colesterol la distanță este esențială pentru acest efort și există modalități simple și eficiente de a face acest lucru.

Îți poți reduce colesterolul mâncând sănătos și făcând mai multă mișcare. Există mai multe alimente care nu fac doar parte dintr-o dietă sănătoasă și pot ajuta în mod activ și la scăderea colesterolului.

Formula câștigătoare este de a reduce grăsimile saturate și de a înlocui unele dintre ele cu grăsimi nesaturate.

Grăsimea saturată este tipul de grăsime găsit în

 • unt,
 • untură,
 • carne grasă,
 • brânză.

Alimentele care conțin grăsimi nesaturate includ:

 • Uleiuri vegetale cum ar fi uleiurile de măsline, floarea soarelui, porumb, rapiță, nuci și semințe,
 • Avocado, nuci si seminte,
 • Grăsimi tartinabile obținute din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui și de măsline,
 • Pește gras.

Potrivit NHS, ar trebui să urmăriți, de asemenea, să faceți cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de exerciții pe săptămână.

Câteva lucruri bune de încercat când începeți includ:

 •  Mers – încearcă să mergi suficient de repede, astfel încât inima să înceapă să-ți bată mai repede,
 • Înot,
 • Ciclism.

„Încercați câteva exerciții diferite pentru a găsi ceva care vă place să faceți. Este mai probabil să continuați să faceți acest lucru dacă vă place”, recomandă NHS.

 • Reducerea fumatului este, de asemenea, esențială.

NHS explică: „Fumatul vă poate crește colesterolul și vă poate face mai probabil să aveți probleme grave, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral și cancer”.

Cum să fii testat pentru colesterol ridicat

Colesterolul ridicat nu provoacă simptome. Poti afla doar daca il ai dintr-un test de sange. Medicul dumneavoastră de familie vă poate sugera să faceți un test dacă consideră că nivelul colesterolului dumneavoastră ar putea fi ridicat.

Acest lucru se poate datora vârstei, greutății sau a unei alte afecțiuni pe care o aveți (cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: