Sari la conținut

De câtă apă are nevoie o gravidă

I s-a interzis avortul unei sarcini cu risc!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fătul lui Cox a fost diagnosticat cu trisomia 18, o anomalie care duce la avort spontan, la nașterea unui copil mort sau la deces la scurt timp după naștere.

De câtă apă are nevoie o gravidă. Pentru ca toate sistemele să funcționeze bine, organismul are nevoie de apă. Cu atât mai mult în sarcină. Deșeurile din rinichi se dizolvă în apă și sunt eliminate prin urină, lucru care reduce riscul de infecții ale tractului urinar, vezicii urinare și rinichilor. Și tot apa sprijină digestia, ajută nutrienții să ajungă la celule și reglează temperatura corpului.

Recomandarea generală este pentru consumul a 8-12 pahare de apă pe zi. Ei bine, o femeie însărcinată are nevoie de mai multă apă.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat câtă apă trebuie să consume zilnic o femeie însărcinată.

Dincolo de faptul că în perioadele caniculare corpul pierde mai multă apă și ea trebuie înlocuită, pentru femeile însarcinate este necesară și pentru producerea de sânge și lichid amniotic suplimentar. În plus, un consum corespunzător de apă în sarcină, în primul trimestru de exemplu, este de un real ajutor în ameliorarea unor simptome specifice acestuia, cum sunt grețurile matinale.

Doi litri și jumătate de apă

Apoi, în rest, având în vedere că în organism se produc modificări hormonale semnificative, riscul de constipație este ridicat, iar urmarea acesteia este apariția hemoroizilor. Tot apa este cea care… salvează situația: înmoaie scaunul, ușurează mișcările intestinului și în acest fel previne constipația.

Doi litri și jumătate de apă pe zi poate să pară o cantitate mare. Mai ales pentru persoanele care de felul lor nu prea consumă apă. În sarcină, însă, va trebui să faci un efort și să ajungi la această cantitate, chiar să o și depășești daca se poate. Iar în trimestrele doi și trei ideal e să te apropii de trei litri de apă zilnic, urmare a faptului că și aportul de calorii pe care îl aduci organismului crește.

Poți bea apă plată, minerală sau carbogazoasă. Apa îmbuteliată cu diverse arome, cea din comerț, ar trebui să rămână ultima opțiune, în caz că efectiv nu poți bea apă simplă. Motivul pentru care este de preferat să fie evitată e acela că ea conține zahăr sau alte tipuri de îndulcitori.

Cum să faci să consumi măcar cei doi litri și jumătate? Să îi dai tu o aromă apei. Fie că e vorba despre câteva picături de zeamă de lămâie, de felii de castravete, frunze de mentă sau câteva fructe de pădure. Poți încerca și o infuzie din ceai de fructe de pădure, fără să adaugi zahăr. Dacă vrei să consumi ceaiuri din plante, este bine să discuți cu medicul din ce plante îți este permis.

Ține mereu o sticlă cu apă lângă tine

În principiu este permis ceaiul din mușețel, sunătoare și măceșe, și de evitat cel verde, negru, din coada-șoricelului, rostopască, salvie, tătăneasă, pătlagină sau lemn-dulce.

Pentru a încuraja consumul este bine să ai mereu în preajmă o sticlă cu lichid. Și câte o înghițitură la intervale scurte de timp este bine, dacă nu poți bea mult dintr-o dată. Ciorbele, supele, fructele zemoase cum este pepenele sau ananasul aduc și ele organismului un aport de lichid, deci nu le ocoli.

Mare atenție la deshidratare, pentru că este periculoasă atât pentru mamă cât și pentru făt: poate stimula eliberarea unui hormon antidiuretic care pe de o parte conservă eliminarea apei din organism, iar pe de altă parte stimulează oxitocina provocând contracții false (Braxton Hicks) sau premature. Semnele deshidratării includ oboseală, amețeli, dureri de cap, senzația de „ceață pe creier”, urină de culoare închisă și piele uscată.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: