vineri, martie 24, 2023

Avortul spontan este un eveniment nefericit în viața unei femei care își dorește un copil. Este definit ca oprirea în evoluție a sarcinii înainte de 20 de săptămâni de gestație (are loc în general în primul trimestru).

Motivele medicale care pot cauza avortul spontan sunt multiple și cele mai multe dintre ele nu se află sub control, motiv pentru care prevenirea lui nu este posibilă. Însă cunoașterea factorilor de risc și a cauzelor producerii lui pot ajuta la înțelegerea acestuia.

Te-ar mai interesa: Avortul ar putea fi decontat de stat. Care sunt co...

”În timpul sarcinii, corpul furnizează fătului aflat în dezvoltare hormoni și substanțe nutritive care îl ajută să crească. Majoritatea avorturilor spontane din primul trimestru au loc atunci când fătul nu se dezvoltă normal, existând diferiți factori care pot provoca acest lucru. O primă categorie o reprezintă problemele genetice și cromozomiale, dintre care cele mai frecvente sunt trisomia 16, monosomia x, trisomia 21, 13 și 18 sau mutațiile la nivel de ADN,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...

Dr. Andreas Vythoulkas explică simptomele și cauzele avortului spontan

Pe de altă parte, și stilul de viață al gravidei poate interfera cu dezvoltarea fătului și o poate afecta, potrivit medicului ginecolog. Ne referim aici la o slabă alimentație, la consumul de alcool sau droguri, la obezitate sau la producerea unei traume.

Pe lângă acestea, cauze de avort mai pot fi vârsta maternă avansată, o boală tiroidiană netratată, probleme hormonale, diabet necontrolat, infecții, hipertensiune arterială severă, administrarea de medicamente sau diverse probleme la nivelul colului uterin sau a uterului.

Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...

Simptomele avortului spontan

Simptomele avortului spontan variază în funcție de vârsta gestațională. În unele cazuri se întâmplă atât de repede încât este posibil ca femeia să nici nu știe că era însărcinată.

Dacă știi că ești însărcinată, adresează-te imediat medicului la apariția oricăruia dintre simptomele pe care le vom enumera. Dar reține că ele pot să apară și fără să existe pericol de avort, tocmai de aceea este bine să te asiguri că totul este în regulă. Iată câteva dintre simptomele unui avort spontan, potrivit medicului ginecolog Andreas Vythoulkas:

Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...

  • Sângerare vaginală: la debutul procesului de avort spontan apare o sângerare ușoară, doar cât să păteze lenjeria, însă aceasta devine o hemoragie semnificativă, fiind eliminat și țesut (fragmente ale sarcinii).
  • Durere pelvină: seamănă cu durerea din timpul menstrei, doar că este de o intensitate mult mai mare. Intensitatea maximă este atunci când apare și sângerarea.
  • Secreție vaginală abundentă: deși este normal ca la începutul sarcinii secreția vaginală să aibă un volum crescut, în cazul apariției mucusului, a firișoarelor de sânge sau a unui miros neplăcut, poate fi vorba de risc de avort.
  • Dureri lombare: normale și acestea la debutul sarcinii, atunci când sunt însoțite de sângerări vaginale exprimă iminența de avort.
    În al doilea trimestru de sarcină, acestor simptome li se adaugă și pierderea de lichid amniotic prin ruperea membranelor, fiind un semn de certitudine al avortului spontan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private