Sari la conținut

Atenție! Sucul de portocale în exces dăunează grav sănătății

Suc de portocale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sucul de portocale la micul dejun

Atenție! Sucul de portocale în exces dăunează grav sănătății. Deși are vitamine din belșug, sucul de portocale poate să ne și dăuneze dacă bem prea mult.

Sucul de portocale este una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume, fiind perfect atât pentru copii, cât și pentru adulți, indiferent de vârstă.

În timp ce zahărul din sucurile de fructe 100% este natural și nu adăugat, așa cum se întâmplă în băuturile îndulcite cu zahăr, modul în care organismul dumneavoastră procesează și reacționează la acest zahăr este în esență același, potrivit unei analize JAMA Network Open.

În plus, sucul de portocale conține adesea la fel de mult zahăr și la fel de multe calorii.

Sucul de portocale este, fără îndoială, o sursă bună și excelentă de câțiva nutrienți esențiali – un pahar de suc de portocale conține între 80-100% din valoarea zilnică de vitamina C, 10% DV de

potasiu, 15% DV de tiamină și 15% DV de acid folic, împreună cu polifenoli și alte substanțe fitochimice – însă are și câteva calități mai puțin îmbucurătoare, cum ar fi 24 de grame de zahăr.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, deși sucurile de fructe nu sunt la fel de dăunătoare ca băuturile zaharoase, cu siguranță nu sunt la fel de sănătoase ca fructele întregi și există efecte secundare negative ale consumului acestora.

Datorită concentrației sale de micronutrienți benefici, există de fapt unele beneficii.

Cu toate acestea, consumul în exces poate dăuna grav sănătății, ca să nu mai vorbim de îngrășat… Ei bine, da, sucul de portocale conține calorii – aproape toate provenind din zahăr.

Fără niciun nutrient sățios, care încetinește digestia, cum ar fi fibrele, grăsimile sănătoase sau proteinele, sucul de portocale poate provoca un vârf și o prăbușire a zahărului din sânge, ceea ce poate cauza creșterea în greutate în același mod în care o face sifonul, potrivit unui studiu JAMA.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător în special dacă beți în mod regulat suc de portocale ca atare. Așadar, atenție!

Crește riscul de diabet de tip 2

Rezultatele unui studiu realizat în 2013 în cadrul BMJ pe o perioadă de 24 de ani, la care au participat peste 180.000 de persoane, au arătat că consumul unei porții de suc de fructe în fiecare zi a fost asociat cu un risc cu până la 21% mai mare de a dezvolta diabet, în timp ce un consum mai mare de fructe integrale a fost asociat în mod semnificativ cu un risc cu 23% mai mic de diabet de tip 2.

Autorul principal, Dr. Qi Sun, profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard School of Public Health, a explicat raționamentul: „Procedeele de preparare a sucurilor duc la un conținut mai scăzut de fitochimicale benefice și fibre alimentare.

În plus, lichidele din sucuri sunt absorbite mai rapid și duc la schimbări mai dramatice după consum în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge și de insulină decât fructele întregi solide”, potrivit eatthis.com

Oase mai fragile

Este drept că vitamina C este necesară pentru metabolismul calciului în organism, pentru a avea oase mai puternice. Totuși, trebuie reținut că excesul de vitamina C duce la o concentrație mare de calciu care produce demineralizarea osului, crescând riscul de osteoporoză.

Așadar, consumul mare de portocale și de suc de portocale ne va afecta oasele.

Atenție la dinți!

Din păcate, așa cum afectează oasele, tot așa afectează și dinții. Dinții sunt cele mai dure formațiuni ale organismului, sunt acoperiți de smalț care are în compoziția sa substanțe minerale, apa și substanțe organice.
Totuși, sucul de portocale are un conținut ridicat de acizi și zahăr care reacționează cu calciul din smalțul dinților, provocând deteriorarea acestora, potrivit radiodcnews.ro.
De altfel, medicii recomandă ca după ce bem un suc/fresh de portocale sau după ce mâncăm o portocală, să ne spălăm pe dinți. Almiteri, acizii și zahărul din sucul de portocale ne vor ataca dinții.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel