Sari la conținut

Atenție la această afecțiune! Poate duce la orbire

Oftalmologie
Medicul oftalmolog Speranta Schmitzer

Atenție la această afecțiune! Poate duce la orbire dacă nu este tratată. Care sunt simptomele și cum se depistează. Iată ce spun medicii:

Ambliopia sau ochiul leneș debutează la bebeluși și este greu de identificat. Afecțiunea este caracterizată de vederea slabă a unui ochi și este dobândită în primele luni de viață ale copilului. Dacă ested depistată la timp, ambliopia poate fi tratată.

Această afecțiune se dezvoltă în general de la naștere până la vârsta de 7 ani. Este principala cauză a scăderii vederii în rândul copiilor. Rareori, ambliopia afectează ambii ochi.

Care sunt principalele simptome

– Un ochi care rătăcește spre interior sau spre exterior

– Ochii care par să nu funcționeze împreună

– Percepție slabă a adâncimii

– Înclinarea capului

– Rezultate anormale ale testelor de screening vizual

Uneori, ochiul leneș nu este evident fără un examen oftalmologic.

Când mergem la oftalmolog

Consultați medicul copilului dumneavoastră dacă observați că ochiul său rătăcește după primele câteva săptămâni de viață. O verificare a vederii este deosebit de importantă dacă există un istoric familial de ochi încrucișați, cataractă sau alte afecțiuni oculare.

Pentru toți copiii, se recomandă un examen oftalmologic complet cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, potrivit Mayo Clinic.

Din ce cauze apare această boală

Ambliopia sau, ochiul leneș se dezvoltă din cauza experienței vizuale anormale la începutul vieții care schimbă căile nervoase dintre un strat subțire de țesut (retină) din partea din spate a ochiului și a creierului.

Ochiul mai leneș primește mai puține semnale vizuale. În cele din urmă, capacitatea ochilor de a lucra împreună scade, iar creierul suprimă sau ignoră aportul ochiului mai slab.

Orice lucru care estompează vederea unui copil sau determină trecerea sau ieșirea ochilor poate duce la ochiul leneș. Cauzele comune ale afecțiunii includ:

– Dezechilibru muscular (ambliopie strabism). Cea mai frecventă cauză a ochiului leneș este un dezechilibru al mușchilor care poziționează ochii. Acest dezechilibru poate determina ochii să treacă sau să se întoarcă și îi împiedică să lucreze împreună.

– Privarea. O problemă cu un ochi – cum ar fi o zonă tulbure în lentilă (cataractă) – poate interzice vederea clară în acel ochi. Privarea de ambliopie în copilărie necesită tratament urgent pentru a preveni pierderea vederii permanente. Este adesea cel mai sever tip de ambliopie.

Riscurile apariției ambliopiei

Ei bine, există și riscuri de apariție a bolii iar factorii asociați cu un risc crescut de ochi leneș includ:

– Naștere prematură

– Dimensiuni mici la naștere

– Istoria familiei de ochi leneși

– Dizabilități de dezvoltare

Ambliopia dacă nu este tratată poate provoca pierderea permanentă a vederii, notează dcmedical.ro.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel