marți, ianuarie 31, 2023

Atenție, vâscul este un parazit! Iată cât de periculos poate fi. Ales pentru decorul locuințelor de sărbători, vâscul se mai numește și „hoțul de copaci”…

Știați că vâscul pe care îl folosm pentru a decora locuințele de sărbători se mai numește și „hoțul de copaci”? Ei bine, cuvântul vâsc își are originile în limba greacă – Phoradendron, ce se traduce ca „hoțul de copaci”.

Te-ar mai interesa: Zincul n-ar trebui să lipsească din corp. Joacă un...

Ei bine, vâscul preferat de sărbători, cunoscut și ca „planta sărutului”, ascunde un secret în ciuda aparențelor sale romantice.

Potrivit Science Alert, vâscul este de fapt un hemiparazit (plantă care-și obține o parte din hrană prin parazitism) care atacă copacii vii.

Este descendent din lemnul de santal și s-a diversificat în peste o mie de specii globale. În timp ce lemnul de santal își înfige propriile rădăcini în rădăcinile altor copaci pentru a se hrăni, vâscul ia parazitismul într-o direcție diferită, infiltrându-se în ramurile copacilor.

Dar cum atacă vâscul copacii

Vâscul provoacă stres copacilor, făcându-i mai sensibili la insecte și boli, explică horticultorul Allison Watkins de la AgriLife Extension.

Te-ar mai interesa: Ochii tăi arată așa? Poate fi primul semn al cance...

Deși este puțin probabil să ucidă un copac sănătos, vâscul poate provoca moartea membrelor acestuia.

Vâscul obține apă și substanțe nutritive din xilem – care duce apa și mineralele de la rădăcini la frunzele unei plante – dar poate, de asemenea, să evite pe furiș stresul unui copac deteriorat, consumând în schimb din floem, care transformă nutriția din frunzele copacului.

Vâscul poate fi toxic pentru oameni și animale de companie, deși Watkins spune că o cantitate mică în grădinile bine îngrijite nu ar trebui să provoace îngrijorare.

Te-ar mai interesa: Renunță la acest aliment. Oncolog: ”E otravă!”...

Vâscul poate spori fotosinteza pentru nutrienți, provocând mai puține daune copacilor.

Este și plantă-gazdă pentru omizi

În multe ecosisteme, florile sale sunt nectar pentru albinele de miere și este o plantă gazdă pentru omizi. Iar copacii deteriorați oferă cavități de cuibărit pentru creaturi precum păsări, lilieci, insecte și chiar mamifere mici.

Vâscul australian face parte din managementul speciei pe cale de dispariție Regent Honeyeater (Anthochaera phrygia), care are nevoie de el pentru hrană și adăpost.

Te-ar mai interesa: Ce legătură există între dermatita atopică și stre...

Mai mult decât atât, frunzișul dens este o umbră binevenită pentru multe specii de animale, în special în regiunile aride, scrie ScienceAlert.

Poate cel mai bun dintre toate, vâscul ne oferă, de asemenea, o modalitate veselă de a ne conecta cu cei dragi cu ocazia sărbătorilor de iarnă, mai notează Descoperă.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private