Sari la conținut

Ateroscleroza. Acestea sunt „semnele” periculoase care apar în somn

insomnie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Afecțiunea ce te trimite la toaletă de mai multe ori noaptea

Din cuprinsul articolului

Ateroscleroza.  Somnul care durează mai puțin de 6 ore sau somnul întrerupt în timpul nopții este asociat cu un risc crescut de ateroscleroză asimptomatică, potrivit unui studiu ce a fost prezentat recent la  Societatea Europeană de Cardiologie.

Ce înseamnă acest lucru? Că arterele încep în tăcere și fără simptome să se întărească și să se îngusteze. În esență, ateroscleroza este o întărire a pereților vaselor de sânge care transportă oxigen și substanțe nutritive de la inimă către restul corpului.

Legătura dintre ateroscleroză și somn

boli de inima
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr Fernando Dominguez, autorul studiului de la Centrul Național Spaniol de Cercetare Cardiovasculară (CNIC) din Madrid, spune că „obișnuințele necorespunzătoare de somn sunt foarte frecvente în societățile occidentale, iar studiile anterioare arată că somnul scurt a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de apariție a boli cardiovasculare.

După ce oamenii de știință au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, condiția fizică, indicele de masă corporală (IMC), fumatul, consumul de alcool, tensiunea arterială, nivelul de educație, nivelul de glucoză și colesterol, aportul total zilnic de calorii, starea civilă, stresul și depresia, cercetătorii a concluzionat că cei care au dormit foarte puțin (6 ore) au avut niveluri mai mari de ateroscleroză decât cei care au dormit 7 până la 8 ore.

 „Oamenii care au dormit puțin sau au avut un somn întrerupt au avut mai multe șanse de a avea sindrom metabolic, care include o combinație de diabet, hipertensiune arterială, obezitate și un stil de viață în general nesănătos. ”, a mai spus medicul.

„Orele puține de somn sau întrerupt în timpul nopții trebuie considerat ca factori de manifestare a complicațiilor grave precum tromboza și întărirea arterelor.

Concluzie: „Este bine să asigurăm cât putem de un somn bun, evitând grăsimile și cofeina înainte de a merge la culcare dar adoptând și o viață de zi cu zi mai activă”, conchide Dr Dominguez.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel