Sari la conținut

Avantajele și dezavantajele metodelor de îndepărtare a tatuajelor

Uneori, chiar și cel mai frumos tatuaj realizat la tinerețe ne încurcă și vrem să-l ștergem. Despre principalele modalități de îndepărtare a tatuajelor, a povestit pentru Doctorul Zilei, Tibor Szente, artist tatuator profesionist. 

De-a lungul timpului, oamenii au căutat metode cât mai eficiente de îndepărtare a tatuajelor nedorite. De la modalitățile străvechi cum este dermabraziunea, până la îndepărtarea cu tehnologie laser. Sunt multe metode mai mult sau mai puțin dureroase.

Iată principalele procedee de îndepărtare a tatuajelor:

Saltabraziunea – o metoda din cele mai străvechi. Este folosită și azi în unele zone și constă în frecarea pielii cu materiale abrazive bazate pe soluție salină. Frecarea are loc până la îndepărtarea  epidermei și dermului în profunzime. Dermabraziunea este o variantă mai nouă a aceleiași metode, efectuată cu ajutorul unui instrument rotativ mecanic.  Aceste două metode sunt foarte dureroase și lasă semne pe o perioadă foarte lungă.

Excizia –  îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni de piele. Este recomandată în special la tatuaje de dimensiune mică, pentru cele pe suprafețe extinse fiind mult mai dificil de realizat. Uneori se poate recurge și la înlocuirea cu grefe de piele prelevate din alte zone ale corpului.

Injecții subcutanate cu diverse substanțe –  injectarea subcutanată cu soluții acide gliconice sau substanțe similare pentru dizolvarea pigmenților tatuați. Este o metodă care poate afecta pielea pe termen lung. Poate lăsa semne asemănătoare arsurilor. Această metoda nu dă mereu rezultatele dorite. Explicația e aceea că de regulă, diluția de pigment obținută nu reușește să migreze din derm în epidermă pentru a fi eliminată.

Cremele pentru îndepărtarea tatuajelor –  această metoda este una foarte populară fiindcă e ieftină și simplă. Dar eficiența ei este de multe ori redusă deoarece îndepărtarea pigmentului fără exfoliere indusă duce cel mult la mătuirea parțială a pigmentului aflat în epidermă.

LASER-ul este cea mai nouă metodă de îndepărtarea a tatuajelor.

Atenție! Chiar dacă e o metodă extrem de răspândită și practică în multe saloane, este recomandată consultarea unui centru specializat. Practic e nevoie de un medic dermatolog care să-și dea acordul și părerea specializata asupra zonei ce urmează a fi tratată. Aceasta metoda poate dura de la câteva săptămâni la câțiva ani. Totul e în funcție de intensitatea culorii și suprafața pigmentată. Dacă este realizată de personal fără cunoștințe aprofundate, poate cauza leziuni profunde, infecții și cicatrici vizibile, ne-a explicat specialistul.

Acesta a mai spus și că această procedură cu laser e destul de complicată. Este un proces invaziv care  implică arderea suprafeței pielii și bombardarea particulelor de pigment. Apoi, ele sunt îndepărtate de organism în procesul de curățare naturală cu ajutorul sistemului  imunitar.

Vindecarea este la rândul ei un proces complicat, implică  inflamare, dureri locale. Procesul de îndepărtare în sine poate fi nedureros, dacă se folosește anestezia locală injectabil. Atenție! Anestezia numai medicul o poate face!, ne-a mai spus Tibor Szente.

Conform specialistului, îndepărtarea unui tatuaj mic nu e mai puțin dureroasa decât a unuia mare, deoarece setările aparatului cu laser se fac în funcție de culorile tatuajului.  Fiecare culoare necesita o frecvență diferită a razelor laser. Așa se explică de ce tatuajele multicolore au nevoie de mai multe ședințe. Dar, nici așa nu se poate garanta o decolorare mai mare de 90% a intensității tatuajului.

Atenție!

În cazul reacțiilor alergice la anumiți pigmenți folosiți la tatuat, îndepărtarea cu laser e contraindicată! Explicația e aceea că se poate ajunge la anafilaxiei prin contaminarea sângelui cu particule din pigmentul ce cauzează reacția alergică. În acest caz se recomandă excizia sau laserul abraziv, care îndepărtează straturile superioare de piele, a încheiat artistul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: