Sari la conținut

Riscul de apariție a unui AVC scade dramatic dacă sunt respectate aceste recomandări. România se află pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe cazuri noi de AVC

AVC este boala extrem de răspândită în țara noastră, iar cu ocazia Zilei Europene de luptă împotriva AVC, reluam și dorim să se ajungă la o conștientizare a riscurilor cât mai mare!

Neurolog: ” Îngrijorător este că România încă nu acordă un interes major prevenției AVC-ului”. De ce este atât de răspândit în România și ce este de făcut, concret

  • Accidentele vasculare cerebrale ucid 54.000 de persoane în fiecare an, în România;
  • În următorii 15 ani numărul românilor care vor deceda din cauza AVC va ajunge la aproximativ 73.000 de persoane pe an;
  • La nivel mondial, accidentele vasculare cerebrale sunt a doua cauză principală de deces și a treia cauză principală de invaliditate;
  • Conform OMS varsta de aparitie a unui AVC este in continua scadere. 25% din pacienții unei clinici de neurologie din București au sub 40 de ani;

Neuroaxis lansează o campanie de prevenție a accidentelor vasculare cerebrale în România, în contextul Zilei Europene de luptă împotriva AVC. Țara noastră se află printre țările în care accidentul vascular cerebral (AVC) face cele mai multe victime în rândul populației.

Potrivit studiului „The Burden of Stroke in Europe (2015)”, România se află pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe cazuri noi de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune, după infarctul miocardic.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 70% din accidentele vasculare cerebrale și 87% din decesele legate de accidentele vascular cerebrale apar în țările cu venituri mici și medii. În ultimele patru decenii, incidența AVC în țările cu venituri mici și medii sa dublat.

Conform raportului “The Burden of Stroke in Europe”, 61.552 de români fac un AVC în fiecare an. Mai bine de 54.000 dintre ei decedează.

“Raportul face o radiografie a accidentelor vascular cerebrale în toate țările europene, iar aceste cifre te sperie, indiferent dacă ești medic sau pacient. Ceea ce mi se pare mai îngrijorător este că România încă nu acordă un interes major prevenției AVC-ului. Același studiu arată că doar 1% dintre pacienții români au primit asistență de la unitățile mobile pentru AVC. Este important să avem unități de intervenție rapidă în cazul AVC-ului acut în fiecare județ din țară. Rapiditatea intervenției după un AVC este vitală, dar cel mai eficient tratament rămâne prevenția.” – Dr. Dan Mitrea – medic neurolog.

Numărul mare de accidente vascular cerebrale din România este cauzat de stilul de viață nesănătos. Potrivit studiului citat, 32.5% dintre români au tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat și peste 30% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă principalii factori de risc ai producerii unui AVC.

“În cadrul clinicii de neurologie, am observat că mai bine de un sfert dintre pacienții noștri au vârsta sub 40 de ani. Vârsta de risc pentru AVC este în continuă scădere. OMS susține că accidentul vascular cerebral apare cu 15 ani mai devreme și provoacă mai multe decese persoanelor care trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Prevenția este cel mai eficient și mai ieftin tratament și presupune conștientizarea factorilor de risc care duc la un AVC și modificarea stilului de viață.

Cea mai bună metodă de analizare a riscurilor fiecarei persoane este vizita la medicul specialist si ecografia Doppler cervico-cerebrala.”- Dr. Dan Mitrea – medic neurolog.

Studiul Interstroke, realizat în 32 de țări, a arătat care sunt factorii de risc care duc la apariția AVC-ului:

  • Hipertensiunea
  • Fumatul activ
  • Masa corporală peste limita admisă
  • Regim alimentar necorespunzător
  • Sedentarism
  • Diabet
  • Consumul de alcool excesiv
  • Factori psiho-sociali
  • Boli cardiace

AVC reprezintă și o cauză principală a dizabilităților. Datele arată că un procent de 30% dintre pacienții care au supraviețuit unui AVC au rămas cu un handicap pe termen lung. În general, persoanele au simptome fizice sesizabile, însă sunt cazuri în care apar și tulburări ale percepției, memoriei sau ale capacității de a raționa.

Soluția pentru evitarea acestor probleme este recunoașterea cât mai rapidă a unui astfel de episod și tratamentul imediat.

Riscul de apariție a unui AVC scade dramatic dacă sunt respectate toate recomandările cu privire la un stil de viață sănătos, iar educarea populației pentru recunoașterea AVC este crucială.

“Am auzit de multe ori vorbindu-se depre AVC, dar am remarcat că nu sunt mulți români care înțeleg ce este, cum se manifestă, cât de grav este și cum se poate interveni. Au fost colegi deai mei, artiști care au suferit un accident cerebral vascular, a vuit presa, s-au dat sfaturi, s-au făcut recomandări, dar n-a fost, așa, un efort susținut pentru a preveni această boală. Până la urmă, cred că depinde de fiecare dintre noi, să avem grijă ce mâncăm, cum trăim și să ne mai facem câte un control anual sau o analiză Doppler.”spune Irina Loghin, interpretă de muzică populară și pacient al clinicii de neurologie.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel