Sari la conținut

Avertisment de sănătate. Nu ignora niciodată durerile care ar putea fi semnul ucigașului tăcut

Anumite dureri, cum ar fi cea de umăr, ar putea fi de fapt un semn de colecistită acută, care afectează vezica biliară și poate avea consecințe dureroase și uneori mortale.

Faptul că vă petreceți ziua cu dureri poate fi doar un semn că îmbătrâniți.

De fapt, aproape o treime dintre persoanele de peste 40 de ani (31%) spun că acest lucru îi limitează în viața de zi cu zi.

Cu toate acestea, există unele dureri pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată, deoarece acestea ar putea fi un semn de ceva mult mai grav. O astfel de durere este durerea de umăr, care, de obicei, nu este nimic îngrijorător.

Ar putea fi rezultatul dormitului într-un unghi ciudat sau al exercițiilor fizice prea intense, spune NHS. Dar, în unele cazuri, poate fi un semn al unei afecțiuni grave a vezicii biliare. Colecistita acută începe ca o durere bruscă și ascuțită în partea superioară dreaptă a abdomenului înainte de a se răspândi la umărul drept. Afecțiunea apare atunci când un suc digestiv, bila, rămâne blocat în vezica biliară.

În cele mai multe cazuri, bulgări de material solid – calculi biliari – blochează un tub care drenează bila, provocând o acumulare. Aceasta poate provoca iritații și presiune, înainte de a duce la infecție.

Colecistita acută este potențial gravă din cauza riscului de complicații, inclusiv septicemie și deces. De obicei, trebuie tratată în spital cu repaus, lichide intravenoase și antibiotice.

Extirparea vezicii biliare poate fi recomandată la un moment dat, după tratamentul inițial, pentru a preveni reapariția colecistitei acute.

Circuitul bilei din ficat în colecist, intestin și din nou în ficat. Sursa foto: dr. Alecse Valerian Dițoiu

Nu ignora niciodată durerile care ar putea fi semnul ucigașului tăcut

Unele persoane pot avea simptome suplimentare, cum ar fi:

  • o temperatură ridicată (febră)
  • greață și vărsături
  • transpirație
  • pierderea poftei de mâncare
  • îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
  • o umflătură la nivelul abdomenului.

NHS vă sfătuiește să solicitați sfatul medicului în cazul în care prezentați dureri abdominale bruște și severe, în special dacă durerea durează mai mult de câteva ore sau dacă aveți alte simptome, cum ar fi icterul și febra. Dacă cabinetul dumneavoastră de medicină de familie este închis, sunați la 112.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel