Sari la conținut

Ce simptome dau pietrele la FIERE. Semnul de alarmă care arată o complicație GRAVĂ! Medic: Poate duce la moarte!

Din cuprinsul articolului

Medicul chirurg Victor Ștefănescu a discutat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea cu privire la miturile referitoare la calculii biliari, numiți popular ” pietre la fiere”.

„O dietă bogată în grăsimi saturate de origine animală favorizează formarea pietrelor la fiere.

Există, de fapt, două tipuri de pietre la fiere. Există cele cu un procent mare de colesterol şi mai sunt cele de culoare neagră care au o concentraţie mare de bilirubină.

Cel mai des întâlnim calculii de colesterol. Și da, într-adevăr, consumul de grăsimi favorizează apariția acestui tip de calcul.

Tendinţa este ca după 40 de ani să apară pietrele la fiere şi, odată cu înaintarea în vârstă, frecvenţa lor creşte.

În ceea ce priveşte îndepărtarea calculilor, s-a constatat că refacere este mai rapidă dacă se realizează extirparea în totalitate a vezicii biliare.

Cu toate acestea, o colecistectomie la vârstă tânără este asociată cu un risc crescut de apariţie a cancerului colorectal.

Este recomandat să ţinem un regim după această operaţie, însă când vorbim despre un regim, părerile sunt împărţite.

Ar fi bine să avem o dietă sănătoasă, asta însemnând că trebuie să mâncăm carne slabă și pește, că trebuie să mâncăm multe fructe și legume, nuci, semințe crude.

Ce simptome dau pietrele la FIERE?

Calculii biliari
sursa foto: pexel.com

Cât despre simptomele, marea majoritate a pietrelor sunt asimptomatice, deci nu ne dau niciun simptom și putem sta cu ele foarte multă vreme. Cu toate acestea, există nişte crize biliare. Aceste crize se manifestă prin durere în general sub coaste, în partea dreaptă.

Criza biliară mai poate fi însoţită de greţuri, vărsături şi în unele cazuri mai serioase, are loc şi blocarea curgerii bilei în colecist de către calcul.

Atunci când calculul rămâne blocat, poate apărea icterul, adică ne îngălbenim, poate apărea febra, frisoane şi poate debuta o pancreatită acută. Aceasta este deja o complicaţie destul de severă care poate duce la moarte.

Factorii de risc sunt multipli. Unul dintre factori este chiar consumul de anticoncepționale orale. De asemenea, sarcina prin creșterea presiunii abdominale. Un alt factor care se asociază oarecum cu consumul de grăsime este obezitatea, lipsa de lipsa de activitate fizică.

Trebuie să înţelegem că odată ce am avut o criză biliară este foarte probabil că vom avea și altele.”, a mai spus chirurgul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel