Sari la conținut

Avertismentul doctorului Craiu: Atenție părinți! Zeci de copii au murit după ce au luat medicamente pentru tuse!

Dr. Mihai Craiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihai Craiu

Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării.

Sfaturile medicului Mihai Craiu au fost publicate pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, în condițiile în care pandemia îi afectează și pe copii, iar sezonul răcelilor se apropie.

”Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura… Când ar trebui să ne impacientăm în fața unui copil mic (cu vârstă sub 5 ani) care tușește și are febră?… Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați „coktailuri” de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale”, este mesajul medicului român.

Mihai Craiu citează statistici din SUA care arată că zeci de copii mici au murit după ce au luat cantități mari de medicamente.

”Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre părinții americani, arată că aproape jumătate din aceștia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication – medicamente pentru tuse și răceală). Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM”, mai anunță Mihai Craiu.

Medicul Craiu mai spune că autoritățile americane interzic utilizarea CCM ca automedicație, în special la copiii cu vârstă sub 4 ani. Aceste medicamente sunt etichetate cu această avertizare, chiar de către producători, precizează medicul român. Acesta face trimitere și către studiul direct vizat pe care îl puteți consulta AICI.

De ce nu e bine să dăm copiilor sirop de tuse

„Atunci când apare tusea la copii, trebuie să verificăm dacă are şi febră. Dacă e o boală acută febrilă, ne gândim la o infecţie, o boală potenţial contagioasă.

Dacă are şi respiraţie dificilă sau zgomote supraadăugate, ca un şuierat, ori este răguşit, ar putea fi vorba de o laringită şi aceasta este o urgenţă medicală. Atunci, părinţii ar trebui să meargă imediat la medic. Laringita la copii este o urgenţă medicală”, a atras atenţia conf. dr. Mihai Craiu.

În schimb, dacă tusea nu este însoţită şi de alte zgomote, iar copilul nu are nici febră şi mănâncă, se joacă, atunci nu este o urgenţă medicală.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel