Sari la conținut

Avertismentul Dr. Tudor Ciuhodaru, după ce doi soți au murit în beci în timp ce făceau must: „Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală”

Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: Tudor Ciuhodaru Facebook
Tudor Ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru, un medic cunoscut din Iași, a avut o reacție publică după tragedia din comuna Focuri, unde o femeie a murit intoxicată cu gaze de fermentație. În acest context, Dr. Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele gazelor de fermentație, subliniind că acestea pot fi letale în spații închise sau slab ventilate.

El a avertizat asupra importanței măsurilor de prevenire, cum ar fi asigurarea ventilației adecvate și evitarea expunerii prelungite în locuri unde aceste gaze se pot acumula, precum silozuri, fose septice sau pivnițe unde se depozitează materiale organice în descompunere.

Dr. Ciuhodaru a accentuat nevoia de informare și educare a populației despre riscurile asociate acestor gaze și a subliniat necesitatea intervenției rapide în astfel de cazuri pentru a preveni alte tragedii similare.

Aceasta tragedie este un exemplu trist al riscurilor la care sunt expuse persoanele care nu sunt conștiente de pericolele gazelor de fermentație, un subiect care necesită mai multă atenție și măsuri de siguranță adecvate.

Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală

must
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

„Fierbe tulburelul. Atenție, nu e de glumit! Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală. Azi s-a înregistrat și prima tragedie la Focuri, Doi soți au căzut în beci din cauza mustului pus la fermentat. Femeia nu a mai putut fi salvată.

Atenție (!!!) Niciodată:

1. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilație corespunzătoare.
2. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
3. Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Rețineți:

1. Sunteți mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveți probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
2. Anunțați întotdeauna pe cineva că veți intra într-un spațiu închis în care fierbe vinul.
3. Asigurați înainte ventilația corespunzătoare.
4. Verificați nivelul oxigenului din încăperea în care intrați, eventual cu o lumânare aprinsă.
5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
6. Salvatorul poate deveni ușor o victimă.
7. Dacă intrați într-o încăpere în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.

Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creștere

Important:

1. Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creștere.
2. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
3. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
4. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantității de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
5. Gravitatea acestui tip de intoxicație e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
6. Aspectele clinice pot varia de la simple amețeli, cefalee, grețuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
7. Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.
8. Pacienții pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii.

Este momentul ca Senatul să adopte legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate şi a noțiunilor de prim ajutor în toate instituțiile de învățământ. Sper să mă susțineți și în acest demers”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel