Sari la conținut

Avertismentul oamenilor de știință: Plantele, vitale pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului

Plante
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Plante pe care trebuie să le ai in casa

Avertismentul oamenilor de știință: Plantele, vitale pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului. 

Oamenii de știință spun că lumea naturală are un rol important în crearea de noi medicamente pentru combaterea bolii. Îngrijirea cancerului se bazează pe terapii complexe care implică materiale radioactive și medicamente sofisticate și a fost departe de remediile trecute, bazate pe plante și ierburi.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că este încă nevoie să se înțeleagă rădăcinile botanice ale tratamentelor tumorale – să se mențină noile surse de medicamente și să se asigure că resursele vegetale nu sunt supraexploatate. Lumea naturală are încă multe surprize pentru oameni, în ceea ce privește combaterea bolilor.

Avertismentul oamenilor de știință: Plantele, vitale pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului

 

Un exemplu este oferit de Melanie-Jayne Howes, un cercetător cu sediul la Kew Gardens din Londra.

„Un medicament eficient împotriva cancerului numit paclitaxel a fost dezvoltat din tisa Pacificului. Cu toate acestea, s-a bazat pe o substanță chimică care există cu randamente foarte scăzute”, a spus Howes.

„Sute de copaci au trebuit tăiați pentru a dezvolta medicamentul. Drept urmare, copacul este acum clasificat ca aproape amenințat.”

Cu toate acestea, o soluție a fost oferită – de botaniști. „De atunci s-a găsit un medicament similar în concentrații mai mari la tisa comună și acesta este acum folosit, cu mult mai puțin rău ecologic, pentru a face paclitaxel, un tratament pentru cancerul ovarian și de sân. Cercetarea de bază și înțelegerea biologiei plantelor au avut un impact cheie asupra tratamentului cancerului”, a spus Howes, potrivit The Guardian.

„Avem nevoie de idei noi și de medicamente noi”

Acest punct a fost reiterat de profesorul Susan Short de la Universitatea Leeds.

„Există o mulțime de tipuri diferite de tumori și subtipuri de tumori care sunt descoperite tot timpul, așa că încă avem nevoie de idei noi și medicamente noi”, a spus Short.

Short conduce un studiu amplu în Regatul Unit al medicamentului pe bază de canabis Sativex pentru a trata pacienții cu glioblastoame recurente, o formă agresivă de tumoră cerebrală. Studiul va evalua impactul medicamentului – care este, de asemenea, utilizat pentru a trata scleroza multiplă și este livrat sub formă de spray oral – asupra persoanelor supuse chimioterapiei standard.

„Vom trata pacienții ale căror tumori cerebrale primare au crescut din nou după tratamentele standard, pentru a vedea dacă adăugarea acestui medicament pe bază de plante la chimioterapia ulterioară ajută la menținerea lor în viață mai mult timp și pentru a vedea dacă le îmbunătățește calitatea vieții”, a adăugat Short. 

Tratamentele pe bază de plante au în mod clar un rol vital de jucat în terapiile pentru cancer

„Nici în ziua de azi, oamenii de știință nu au reușit să sintetizeze unele medicamente, deoarece sunt atât de complexe, încât ne bazăm în continuare pe plante pentru medicamentele cheie împotriva cancerului”, a spus Howes, a cărui activitate implică examinarea plantelor și a semințelor găsite la Kew pentru a identifica noi medicamente. si medicamente.

Ca exemple de succese din trecut, ea a indicat vinblastina și vincristina, două medicamente de importanță critică care sunt utilizate pentru a trata limfomul Hodgkin, melanomul și alte câteva tipuri de cancer.

Singura sursă a acestor medicamente este din extractele de periwinkle de trandafir, care este nativ din Madagascar, dar cultivat în întreaga lume ca plantă ornamentală.

„Bivinca a fost folosită inițial ca tratament tradițional pentru diabet, dar cercetările ulterioare au arătat că are potențiale proprietăți anticancerigene”, a spus Howes.

Cu toate acestea, eficacitatea extractelor de plante nu se limitează la crearea de medicamente pentru cancer. Medicamentele pentru multe alte afecțiuni sunt încă izolate din plante și folosite astăzi.

Galantamina, un extract de ghiocei, este folosit pentru a trata demența, în timp ce artemisinina, un extract din planta pelin dulce – o plantă folosită în medicina tradițională chineză – a fost dovedit de chimistul Tu Youyou a fi eficientă în tratarea malariei, o descoperire care a câștigat ea o parte din premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în 2015.

Accentul pus pe puterea plantelor de a ajuta oamenii să supraviețuiască mai mult timp bolii și să aibă o calitate mai bună a vieții are consecințe importante în afara tratamentului afecțiunilor lor, a adăugat Howes.

„Dacă putem arăta cum putem obține noi medicamente din natură prin deblocarea proprietăților utile ale plantelor, atunci ajutăm la tratarea bolilor, dar demonstrăm și valoarea biodiversității și oferim un stimulent pentru ca oamenii să o protejeze.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel