Sari la conținut

Avertismentul unui expert medical: acest tip de carne provoacă cheaguri de sânge. Ce ar trebui să mâncați în schimb

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se formează cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge sunt mici aglomerări de sânge care s-au format într-un fel de gel. Deși sunt vitale pentru a ajuta la prevenirea sângerării excesive atunci când vă tăiați, unele care nu se dizolvă în mod natural pot fi periculoase. Dacă migrează către organe precum plămânii sau inima, acest lucru este un motiv de îngrijorare serioasă.

Dr Justine Butler, șef de cercetare la Viva! Health, a spus: „Cheagurile de sânge din vene (tromboembolisme venoase sau TEV) sunt adesea asociate cu leziuni, repaus prelungit la pat sau călătorii prelungite cu avionul.

Cu toate acestea, cercetările arată cum schimbarea dietei poate ajuta la reducerea riscului.

Tromboza venoasă profundă sau TVP este un tip de TEV și apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă (de obicei la nivelul picioarelor).”

„Dacă cheagul se rupe și ajunge la plămâni, acesta poate bloca aprovizionarea cu sânge acolo, ceea ce este o afecțiune care pune viața în pericol numită embolie pulmonară.

Adesea subdiagnosticată, această problemă gravă, dar care poate fi prevenită, poate provoca dizabilități și moarte.”

Potrivit doctorului Butler, carnea – în special carnea roșie și cea procesată – pot crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

„Cercetările sugerează că stilul de viață și factorii dietetici (obezitatea, alimentația necorespunzătoare, fumatul și lipsa exercițiilor fizice, de exemplu) pot contribui la aproape jumătate din TEV”, a spus ea.

„Cercetări anterioare ale Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea din Minnesota au descoperit că dietele în stil occidental care conțin carne roșie și procesată au fost legate de un risc crescut de TEV.

În schimb, dietele care conțin multe fructe și legume au fost asociate cu un risc mai mic.”

Carnea roșie include:

  • Vită
  • Miel și oaie
  • Porc
  • Vițel
  • Vânat
  • Capră.

Carnea procesată se referă la carnea care a fost conservată prin afumare, întărire, sărare sau adăugare de conservanți și include:

  • Cârnați
  • Slănină
  • Șuncă
  • Carne de delicatese precum salamul
  • Pateuri
  • Conserve de carne

Dr. Butler a adăugat: „Nu există alimente sau nutrienți individuali care nu par să facă o mare diferență, este modelul general al dietei tale care contează – sănătos sau nesănătos.

Dietele vegane sănătoase au stabilit beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, iar cercetările sugerează că pot reduce, de asemenea, riscul apariției cheagurilor de sânge”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel