Sari la conținut

Avertismentul unui medic cu privire la o vitamină – poate afecta organele vitale

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Anumite vitamine și minerale sunt vitale pentru ca organismul nostru să funcționeze la cele mai bune capacități.

Deficiențele în anumite substanțe nutritive vă pot face să vă simțiți slăbit și obosit și chiar să vă predispună la boli.

Din acest motiv, mulți oameni se bazează pe suplimente zilnice, adesea sub formă de tablete.

Cu toate acestea, administrarea acestora poate veni cu unele riscuri de sănătate proprii.

Doctorul Ross Perry, medic de familie și director medical al clinicilor de dermatologie Cosmedics, a avertizat asupra pericolelor atât ale lipsei de vitamina D, cât și ale consumului excesiv.

Acesta a explicat de ce este nevoie de vitamina D. „Vitamina D este, în esență, un nutrient de care organismul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa și a rămâne sănătos”, a spus el.

„Vitamina D ajută organismul să utilizeze calciul și fosforul pentru a ne menține oasele, mușchii și dinții sănătoși și puternici.

„O lipsă de vitamina D, cunoscută și sub numele de deficiență de vitamina D, poate face ca oasele să devină moi și slabe, ceea ce poate duce la deformări.”

„Principala sursă de vitamina D este soarele. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu lipsa de energie și oboseala, așa că este firesc ca, prin obținerea dozei zilnice prin expunerea naturală la soare, să crească nivelul de energie.”

Vitanmina D, beneficii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aportul excesiv de vitamina D

Dar consumul excesiv de vitamina D vine cu riscurile sale, potrivit Dr. Perry.

El a spus: „Administrarea unei cantități prea mari de vitamina D sub formă de supliment pe o perioadă lungă de timp poate provoca acumularea de calciu în organism, ceea ce poate slăbi oasele, poate afecta inima și rinichii.”

Nu trebuie să luați mai mult de 100 micrograme de vitamina D pe zi. De fapt, 10 micrograme (cantitatea standard din supliment) este suficientă.

„Acest lucru este valabil pentru adulți, inclusiv pentru femeile însărcinate și care alăptează, pentru persoanele în vârstă și pentru copiii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani”, a declarat Dr. Perry, potrivit Express.

„Copiii între un an și 10 ani nu ar trebui să depășească mai mult de 50 de micrograme, iar sugarii sub 12 ani nu ar trebui să depășească mai mult de 25 de micrograme.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel